• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cvetković razgovarao sa slovenačkim privrednicima u ambasadi Slovenije

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je podsetio da Slovenija spada u 10 najvećih investitora u Srbiji i da slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika u našoj zemlji

  • 0
Slobodan Cvetković, Ministar Privrede Foto: Nikola Anđić

Ministar privrede Slobodan Cvetković govorio je juče, tokom poslovnog susreta sa predstavnicima 20 slovenačkih firmi koje posluju u Srbiji, o daljem jačanju i unapređenju privredne saradnje.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, događaj je organizovao ambasador Slovenije Damjan Bergant u rezidenciji te zemlje u Beogradu. Cvetković je istakao izuzetan značaj i veliki doprinos slovenačkih investitora u Srbiji, ukazao im na stabilan poslovni, politički i energetski ambijent u našoj zemlji, kao i dobru infrastrukturu, i pozvao potencijalne investitore da ulažu u Srbiju.

On je podsetio da Slovenija spada u 10 najvećih investitora u Srbiji i da slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika u našoj zemlji.

"Bez obzira što je robna razmena između Srbije i Slovenije na visokom nivou, skoro 1,3 milijarde evra, postoji intencija da se to u narednom periodu još pospeši", rekao je ministar Cvetković.

Naveo je da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu, a da je prošle godine priliv tih investicija iznosio 4,4 milijarde evra, što je ubedljivo najviše u regionu Zapadnog Balkana.

"Vladi Srbije i Ministarstvu privrede veoma je važan ravnomeran regionalni razvoj, pa u tom smislu državni vrh insistira na obezbeđivanju kompletne infrastrukture. Time pravimo preduslove da i rubni delovi Srbije postanu atraktivni za ulaganje. Zato smo predvideli da manje atraktivne zone imaju dodatne podsticaje, čime bi se otvorila mogućnost da potencijalni investitori ulažu i u lokalne samouprave koje spadaju u niže grupe prema stepenu razvijenosti", rekao je ministar privrede.

Dodao je da, kada se u obzir uzmu dva ključna inputa, a to su kvalitetna radna snaga i povoljnija cena energenata, to znači da su investitori u komparativnoj prednosti, jer su njihovi finalni proizvodi i usluge konkurentnije.

"Srbiju karakterišu i mir i stabilnost, a zahvaljujući političkoj neutralnosti, dodatno omogućava pogodnu klimu za proširenje poslovanja", rekao je ministar Cvetković. Kako se navodi, v.d. pomoćnika ministra Branislav Pejčić predstavio je mehanizme dodele podsticaja Ministarstva privrede za privlačenje direktnih ulaganja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>