• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dan nauke i inovacija u Sokobanji: Od Fonda možete dobiti 50.000 evra i mentora, a ovo su 3 top grane

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je šesti u nizu događaja koje organizuje ministarstvo, a koje se realizuje u sklopu projekta "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija"

  • 0
Sokobanja Dan nauke Foto: Filip Plavčić

Danas, 6. decembra, u Sokobanji je organizovan Dan nauke i inovacija, u realizaciji Centra za promociju nauke, koji je sastavni deo Ministarstva.

Ovo je, inače, šesti u nizu događaja koje organizuje ministarstvo, a koje se realizuje u sklopu projekta "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija".

Prisutnima na ovom događaju najpre su se obratili dr Miodrag Nikolić, predsednik Opštine Sokobanja, kao i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

- Naša vizija je da Srbija bude zemlja nauke i inovacija. Obilazimo Srbiju, komuniciramo i sa đacima i sa kompanijama, edukujući ljude i o preduzetništvu i poreskim olakšicama, jer nam je cilj da podstaknemo privatne biznise. Sokobanja je region sa snažnim turizmom i poljoprivredom, a ja sam danas razgovarala sa srednjoškolcima o jednom ekološkom projektu... Dakle, ideja je da dođemo do inovatora i pametnih ideja, da se zajedno razvijamo - rekla je ministarka.

Istakla je i da ministarstvo koje vodi ima ideju da poveže nauku i inovacije sa privredom. Kao primer, navodi razvijanje softvera koji se mogu implementirati u turizmu, poljoprivredi...

- To su rešenja koja možete ponuditi postojećim kompanijama, a možete biti i pokretači, osnivači startapa. U STEM oblastima imamo dobro obrazovanje, a s druge strane, imamo zakone koji vam omogućavaju da se bavite naukom i inovacijama; takođe, imamo fondove koji bi finansirali dobre ideje, kao i poreske olakšcice koje su vrlo stimulativne - navela je Jelena Begović.

U Sokobanji je otvoren Inovacioni centar, gde može doći svako ko ima dobru, kvalitetnu ideju, koja može biti podržana. To su regionalni centri, koji se potom spajaju sa Naučno-tehnološkim parkovima. Ideja je da gotovo svako mesto u Srbiji ima jedan takav centar.

Trenutno, postoje 23 regionalna centra i četiri NTP u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak), a peti se gradi - u Kruševcu.

Nikolić je naveo da je Sokobanja na dobrom razvojnom putu kada je reč o prosveti i nauci, i naveo je da ima tri grane koje se mogu inovirati, a to su turizam, poljoprivreda i rudarstvo.

U narednom periodu, kaže, fokus će biti i na privlačenju digitalnih nomada. "Imamo dobru saradnju sa Vladom Srbije, i cilj nam je da dalje unapređujemo radna mesta i mlade u Sokobanji", naveo je.

Sa zvaničnim početkom u 12 časova, glavna tema je bila Mogućnosti i dostignuća u nauci, tehnološkom razvoju i inovacijamao čemu su govorili Milica Krstić - savetnik za projekte i programe Fonda za inovacionu delatnost, zatim Sonja Budiša Milenković - menadžerka za međunarodnu saradnju Fonda za nauku, i Nemanja Jovanović - poreski savetnik.

Sokobanja Dan nauke Foto: Filip Plavčić

- Fond od 2011. pruža podršku mladima i preduzećima. Trenutno je aktivan program "Pametan početak", koji je prvi put raspisan 2021. Ovo je, dakle, treći javni poziv, koji poziva timove od 5 članova, a koji preko Fonda mogu dobiti bespovratnu pomoć od 50.000 evra, kao i mentora koji pomaže u razvoju ideje - rekla je Milica Krstić.

U prva dva poziva, stiglo je oko 70 ideja, a dosta njih iz gejmerske industrije.

Sonja Budiša Milenković je pomenula program "Promise", za koji su mladi pokazali veliku zainteresovanost, i za koji je budžet već u startu dupliran. Fond je, u proseku, jedan projekat finansirao sa 150.000 evra. Rezultat prvog, završenog programa "Promise" jesu dalji grantovi za odabrane projekte.

U daljem nastavku događaja predstavljen je i program Launcher, ispred kojeg je govorila Natalija Milićević iz NTP Niš.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>