• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gasi se gigant iz Jajca: Više od stotinu radnika biće na birou

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gotovo godinu dana, uprava firme i lokalna zajednica tražili su pomoć, upozoravajući da će ih visoka cena električne energije ugasiti

  • 0
Metali Foto: Shutterstock

Firma za proizvodnju silicijum-metala, "Metalleghe Silicon" iz Jajca, ove nedelje je uručila otkaze za više od stotinu radnika. Gotovo godinu dana, uprava firme i lokalna zajednica tražili su pomoć, upozoravajući da će ih visoka cena električne energije ugasiti, i to se na kraju i desilo. Radnici su, uz otpremnine, upućeni na biro za zapošljavanje, piše Federalna televizija.

Nakon skoro dve decenije proizvodnje, ova firma u italijanskom vlasništvu, koja je prošle godine bila među deset najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, godinu koja je na izmaku počela je prvo neproduženjem nekoliko desetina ugovora na određeno vreme.

Zatim je proizvodnja ugašena, a radnici su dolazili u krug fabrike, verujući u njen spas: sve do ove sedmice.

- Tokom svih tih meseci radnicima su isplaćivane plate, iako ništa nismo radili. Poslodavac nije poslovao. Na kraju ove godine i resursi poslodavca su se istrošili, pa je morao povući drastičnu meru; dati otkaze svim zaposlenima - govori bivši radnik Sanjin Žuna.

Simbol grada

- Dalja sudbina je neizvesna. Imamo sad to primanje sa biroa do nekog narednog posla - dodaje Žuna.

U ponovno pokretanje proizvodnje želi da veruje i Marko Glavaš, koji je među malobrojnim radnicima kojima otkaz nije uručen. "Trenutno je ostala uprava, inženjeri i administracija, i iskreno se nadam i verujem da će se iduće godine nešto promeniti, te da će se stvoriti uslovi da se ponovo pokrene proizvodnja", kaže on.

Ipak, gašenjem poslednje tri od pet peći koje je u okviru nekadašnjeg giganta Elektrobosne opsluživalo više od tri hiljade radnika i koji je bio simbol grada - gasi se i nada da će proizvodnja ponovo oživeti, piše dalje u tekstu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>