• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lučić: Prihodi Telekoma u 2023. biće oko 1,15 milijardi evra

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Veoma sam ponosan što smo iskoristili ovo vreme da pripremimo Telekom za digitalnu budućnost"

  • 0
Vladimir Lucic, Zoran Vesic, Telekom srbija Foto: Nikola Anđić

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je da će prihodi te kompanije u ovoj godini biti oko 1,15 milijardi evra, što je u odnosu na 2017. godinu više za preko 400 miliona evra.

"Već 2022. godine operativni profit bio je dva puta veći nego 2018, a ove godine će biti 2,5 puta veći i iznosiće samo u Srbiji preko 500 miliona evra", rekao je on za današnje Novosti.

Lučić je naveo i da Telekom sada u Srbiji ima 1,2 miliona televizijskih korisnika, što je tri puta više nego pre pet godina i podsetio da je tržišno učešće te kompanije u TV uslugama 2018. bilo manje od jedan odsto u četiri najveća grada zajedno sa Beogradom, dok je u internetu bilo manje od 10 odsto učešća.

"Veoma sam ponosan što smo iskoristili ovo vreme da pripremimo Telekom za digitalnu budućnost. Reformisali smo našu kompaniju da se više okrene prema korisniku i da uz kvalitetan internet i mobilnu telefoniju pružimo i druge servise koji će nam omogućiti prihode u budućnosti. Tu pre svega mislim na digitalne servise i medijskui sadržaj", kazao je on.

Lučić je naglasio da će Telekom biti operater koji će ostati u budućnosti dominantan u regionu, bez obzira na promene koje će se dešavati na tržištu u narednom periodu. On je naveo i da se Telekom Srbija nalazi među srednje zaduženim opertorima sa 3,5 puta EBITDA dugom iz 2022., a ove godine, kako je naveo taj odnos će biti značajno povoljniji.

"Činjenica je i da su nam sve finansijske institucije od EIB, Bank of Amerika i drugih dale investicione kredite koji imaju i do 3,5 godina grejs period, bez ikakvih garancija", naglasio je prvi čovek Telekoma.

On je najavio i da će Telekom, kako bi bilo sve transparentno, finansijski izveštaj 2023. javno objaviti, kao i kreditni rejting, koji će uraditi i objaviti dve najveće firme iz ove oblasti.

"Sada ćemo uvesti praksu da godišnje prikažemo kreditni rejting, za koji sam siguran da će biti značajno bolji od nekih naših konkurenata. To će biti dodatni dokaz našeg dobrog poslovanja", kazao je on.

Lučić je podsetio i da je Telekom Srbija izdvojio stubove za bazne stanice u posebnu kompaniju i na međunarodnoom tenderu ih prodao uglednoj kompaniji iz Velike Britanije uz podršku Svetske banke i EBRD, kao i da je dobio cenu ravnu onoj u Evropskoj uniji, dodavši da će taj proces omogućiti znatno efikasniji i brži rast kompanije.

"Za 70 odsto svojih lokacija Telekom već i nije imao svoje stubove, koristilo smo postojeće zgrade, poslovne objekte ili stubove u tuđem vlasništvu. Samim tim sada sve lokacije stavljamo u istu ravan što će nam pojednostaviti razvoj i smanjiti investiciona ulaganja", naglasio je Lučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>