• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ćete 8. januara imati slobodan dan jer Božić pada u nedelju?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li se "sistem prenošenja" prebacuje na sledeći radni dan?

  • 3
Božić Foto: Shutterstock, Pixabay

Božić, koji se obeležava neradno svakog 7. januara, naredne godine pada u nedelju. Šta to znači za zaposlene i da li se "sistem prenošenja" prebacuje na sledeći radni dan, 8. januar?

Kada je reč o danima vikenda, samo u slučaju da praznik koji se praznuje neradno pada u nedelju, važi pravilo prenošenja na prvi sledeći radni dan.  Ipak, pošto je u pitanju verski praznik ovo pravilo ne važi.

"Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo", stoji na Paragraf Lex-u.

Ali, ako se zadesi da radite na dan obeležavanja Božića, važno je da znate svoja prava. Podsetimo, prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Prvo nam sledi Nova godina, zatim Božić, te Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obeležavati istog dana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivanko

    15. decembar 2023 | 11:49

    Božić i jeste 25. decembra, samo što većina ljudi to ne shvata jer im je usađena podela na katolički i pravoslavni što nema veze sa mozgom. Oba Božića se slave 25. decembra, razlika je u kalendarima, pa je tako 7.januar kada se slavi pravoslavni Božić ustvari 25 decembar po Julijanskom kalendaru, tj kalendaru koji i dalje koristi SPC. Negde sam skoro našao podatak da ako se SPC u nekom narednom periodu ne usaglasi sa novim kalendarom, da ćemo Božić uskoro slaviti 8.januara, što je baš onako bezveze.

  • Samo pitam

    12. decembar 2023 | 19:29

    Zar nije Božić 25. Decembra?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>