• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinje Milejeva "terapija ekonomskog šoka": Oslabiće valutu za više od 50% u odnosu na dolar

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi predsednik kaže da zemlja treba da reši svoju najgoru krizu u poslednjih nekoliko decenija

  • 0
Javier Milei Havijer Milej Argentina Foto: Tanjug/AP

Nova argentinska vlada kaže da će oslabiti vrednost svoje valute za više od 50% u odnosu na američki dolar.

To je deo "terapije ekonomskog šoka" za koju predsednik Havijer Milej kaže da zemlja treba da reši svoju najgoru krizu u poslednjih nekoliko decenija. Ministar ekonomije Luis Kaputo takođe je najavio duboke rezove javne potrošnje.

Oni uključuju smanjenje subvencija za gorivo i transport i zamrzavanje potrošnje na neke velike vladine ugovore i oglašavanje.

Kaputo je rekao da je nasledio najgore ekonomsko nasleđe u istoriji Argentine i da preduzima korake da izbegne hiperinflaciju.

- Biće nam gore nego pre nekoliko meseci, posebno u pogledu inflacije. I to kažem zato što je, kako kaže predsednik, bolje reći neprijatnu istinu nego udobnu laž  - kaže ministar.

Argentina se bori sa naglom inflacijom, pri čemu su cene porasle za oko 150% tokom prošle godine prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe se bori sa niskim gotovinskim rezervama, visokim državnim dugom, dok 40% stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Međunarodni monetarni fond (MMF) - kome Argentina duguje 44 milijarde dolara (35 milijardi funti) - nazvao je ove mere "hrabrim" i rekao da će pomoći u stvaranju ambijenta za rast privatnog sektora.

- Pozdravljam odlučne mere - rekla je šefica MMF-a Kristalina Georgijeva i dodala da je to „važan korak ka obnavljanju stabilnosti i ponovnoj izgradnji ekonomskog potencijala zemlje".

Gospodin Kaputo je rekao da će kurs biti smanjen na 800 pezosa za američki dolar, sa otprilike 391 pezosa.

Argentina je od 2019. održavala svoju valutu veštački jakom strogom kontrolom kretanja valute.

To je pomoglo da se poveća potražnja za američkim dolarom na neformalnom tržištu valuta, gde se pezos trgovao po mnogo nižoj stopi od zvaničnog nivoa.

Ko je novi predsednik Argentnine?

Vodio je kampanju na osnovu obećanja o velikom smanjenju potrošnje i bio je poznat po tome što je držao motornu testeru na skupovima kako bi prikazao svoje namere da smanji državnu potrošnju.

Nije jasno da li će njegova koalicija, koja je tek treći najveći blok u Kongresu zemlje, biti u stanju da sprovede dovoljno velikih rezova u potrošnji potrebnih da podupre ekonomiju, a da je ne gurne u previranja.

G. Milei je već otpustio devet vladinih ministarstava, za koje je gospodin Kaputo rekao da će smanjiti 34% radnih mesta u javnom sektoru. Govoreći o smanjenju državne potrošnje za infrastrukturne projekte, gospodin Kaputo je rekao:

"Realnost je da nema novca za plaćanje više javnih radova koji, kao što svi Argentinci znaju, često završe u džepovima političara ili biznismena na dužnosti".

Zašto je Havijer Milej toliko "prodrmao" javnost možete saznati u našoj rubrici svet.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>