• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fortenova ima nove vlasnike!

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukupan iznos transakcije može dostići i do 660 miliona evra

  • 0
Fortenova Foto: Promo

Fortenova je dobila novu vlasničku strukturu, javlja hrvatski list Index.

"Na današnjoj Skupštini vlasnika depozitnih potvrda Fortenova Grupe, većina od 97 odsto prisutnih akcionara koji su glasali odobrila je transakciju između Fortenova Group TopCo B.V. kao prodavca i Iter BidCo B.V. kao kupca 100 odsto kapitala kompanije. kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za ukupan iznos koji može dostići i do 660 miliona evra", navodi se u saopštenju.

Kako će tačno izgledati nova vlasnička struktura zavisiće o interesu sadašnjih nesankcionisanih vlasnika depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo, stoji u saopštenju.

Kako bi, bez obzira na nivo interesa akcionara za dodatnu investiciju, jamčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcija po dogovorenoj ceni, kompanija Open Pass Ltd. je pristala da osigura isplatu celog dogovorenog iznosa, ukoliko bude potrebno.

Sankcionisani akcionari više nisu u vlasničkoj strukturi

Kako dalje navodi hrvatski list, prema odobrenom dogovoru, Fortenova grupa u svojoj vlasničkoj strukturi neće više imati sankcionisane akcionare, čije će vlasništvo biti isplaćeno, a u novoj vlasničkoj strukturi će pod jednakim uslovima sudelovalti svi klafikovani akcionari, odnosno praktično svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanija među kojima je i celi niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Sadašnji akcionari koji nisu pod sankcijama će tako moći ili samo preneti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udeo, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture, navodi dalje Index.

Sankcionisanim akcionarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Evropske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole, opisuje se u saopštenju.

Navodi se da je prihvaćanju dogovora na Skupštini prethodila odluka Okružnog suda u Amsterdamu od 18. 12. 2023. kojom su odbačeni svi zahtevi SBK Art LLC-a, Saifa Alketbija, navodnog vlasnika te kompanije, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i osobe koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova Grupe, za odlaganjem današnje Skupštine.

"Ovom ključnom odlukom u dugoročnom procesu vlasničke konsolidacije Fortenova grupe zaista ulazimo u novu godinu sa novom energijom. Činjenica da su nesankcionisani akcionari, uz značajnu podršku brojnih dobavljača koji su suvlasnici naše kompanije, velikom većinom podržali predloženo rešenje potvrđuje ono što stalno ističemo – da je to u najboljem interesu poslovanja i svih zainteresovanih strana Fortenove grupe", stoji u saopštenju.

Ovo rešenje podjednako štiti i nesankcionisane i sankcionisane akcionare, kojima se isplatom ugovorenog iznosa čuva vrednost i njihova ulaganja, koja se, nažalost, smanjuje svakim danom nastavka poslovanja sa sankcionisanim suvlasništvom, dodaju.

- Bez sankcionisanih akcionara u suvlasništvu, kompanija će moći da nastavi uspešno da posluje i postiže dobre rezultate i povećava vrednost koju postiže za sve zainteresovane strane - rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>