• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvoznici traže alternativne puteve prevoza robe u Crvenom moru zbog pojačanih napada Huta

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanije pokušavaju da pređu na intermodalni transport da bi održale globalne lance snabdevanja, što uključuje kombinovani morski i vazdušni put

  • 0
Teretni avion, cargo airplane Foto: Pixabay

Nakon što su jemenski Huti pojačali napade na brodove u Crvenom moru, što uvećava probleme oko transporta prekookeanskog tereta, izvoznici se bore da pronađu načine, uključujući i vazdušne puteve, kako bi vitalno važnu robu dopremili do kupaca.

Kompanije sada pokušavaju da pređu na takozvani intermodalni transport da bi održale globalne lance snabdevanja, što uključuje kombinovani morski i vazdušni put, naveo je Rojters.

Glavni operativni direktor za vazdušni transport vodećeg nemačkog špeditera Helman Vorldvajd Logistiks, Jan Klajn Lasthues, kaže da to znači da roba prvo treba da se transportuje morem do luke u Dubaiju, odakle se prevozi vazdušnim putem, prenosi Tanjug.

"Ovaj alternativni put omogućava kupcima da izbegnu opasnu zonu u Crvenom moru i dugo putovanje oko juga Afrike", rekao je Klajn Lasthues.

Naveo je da su mnogi trgovci, posebno u modnoj industriji, već promenili način uvoza, napuštajući pomorski transporta kao dominantan vid.

Militantni Huti iz Jemena, koje podržava Iran, pojačali su napade na brodove u Crvenom moru, koje su započeli 19. novembra kako bi iskazali podršku Hamasu dok se nastavlja izraelska vojna ofanziva u Gazi.

Napadi su poremetili ključnu trgovinsku rutu koja povezuje Evropu i Severnu Ameriku sa Azijom preko Sueckog kanala i drastično uvećali troškove transporta, jer kompanije nastoje da svoju robu prebacuju alternativnim i često dužim rutama.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmanje 12 poginulih u eksploziji u Jemenu: Eksplozija okarakterisana kao "teroristički napad"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>