• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

USVOJEN BIZNIS PLAN NIS-A ZA 2024. GODINU: Kapitalna ulaganja od gotovo 60 milijardi dinara u narednoj godini

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2024. godinu kojim su u narednoj godini planirane kapitalne investicije u visini od 59,7 milijardi dinara

  • 0
NIS Foto: Promo/ Stoyan Vassev

Osnovni prioritet NIS-a, po Biznis planu, jeste obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju. U tom cilju fokusi NIS-a za narednu godinu biće stabilno snabdevanje tržišta tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte Pančevo, održavanje stabilnog nivoa proizvodnje nafte i gasa, pripremljenost za različite scenarije makro parametara i sprovođenje ambicioznog investicionog programa. Investicije će biti realizovane u svim biznis segmentima, uključujući i dalju sinergiju sa petrohemijskim sektorom, kao i nastavak digitalizacije na svim nivoima.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa fokus u 2024. godini biće realizacija programa bušenja u Srbiji i očuvanje visoke efikasnosti aktiviranja novih bušotina. Takođe, planirano je puštanje u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja sa ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa.

Biznis planom za 2024. godinu u oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda predviđeno je sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo. Takođe, u planu je rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata u cilju povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije.

Rafinerija NIS Foto: Promo/ Stoyan Vassev

U oblasti prometa planiran je dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže NIS-a putem izgradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih stanica za snabdevanje gorivom. Takođe, u fokusu će biti rekonstrukcija naftne baze Niš i naftne baze Novi Sad.

Osnovni fokus Bloka "Energetika" biće nastavak sprovođenja projekta izgradnje fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije. Takođe, planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenja emisija i utilizacije CO2.

Kada je reč o petrohemijskom sektoru, NIS će nastaviti sa modernizacijom postrojenja u Petrohemiji.

Treba istaći da portfolio projekata NIS-a uzima u obzir prioritet energetske tranzicije u Srbiji, te kompanija planira realizaciju projekata koji će, između ostalog, pomoći u postizanju ciljeva smanjenja emisije ugljenika na nivou Pariskog sporazuma.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>