• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Društvena odgovornost prioritet poslovanja za kompaniju AstraZeneca

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

AstraZeneca je globalna biofarmaceutska kompanija koja se vodi naukom i fokusira na pronalaženje, razvoj i distribuciju inovativnih lekova u važnim područjima zdravstvene zaštite, uključujući kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti, bolesti respiratornog sistema, inflamatorne i autoimune bolesti, oblast onkologije kao i retke bolesti

  • 0
Astra Zeneca Foto: Promo/ Nenad Vranjanac

Pored osnovne delatnosti, kompanija na globalnom nivou, a tako i u našoj zemlji preduzima mnoge aktivnosti i realizuje brojne projekte koji za cilj imaju unapređenje, očuvanje i zaštitu prirode, kao i na edukaciju naših najmlađih. Takođe, kompanija je posebno ponosna na svoje zaposlene, koji rado uzimaju učešće u svim društveno odgovornim projektima, te se mogu pohvaliti time da je volontiranje duboko utkano u principe poslovanja, ali i života svih u kompanijii AstraZeneca.

Da je kompanija zaista posvećena kreiranju boljeg sutra za sve nas, govori u prilog i jedna od njihovih strategija, Ambition Zero Carbon, kojom nastoje da donesu pozitivnoj promeni za okolinu. Cilj ove strategije je smanjenje emisije izduvnih gasova korišćenjem obnovljivih izvora energije u proizvodnji i grejanju i unapređenjem energetske efikasnosti postrojenja. Bitan deo strategije je i prelazak na električni vozni park (EV100) širom sveta. Tako ove godine, kompanija raspolaže sa čak 35 električnih automobila, a svaka nova nabavka podrazumevaće kupovinu isključivo ovakvog tipa vozila. Brigu o prirodi AstraZeneca pokazuje i kroz projekat urbanog pčelarstva, koji sprovodi u saradnji sa Nordijskom Biznis Alijansom i udruženjem pčelara, a koji za cilj ima da pomogne opstanku pčela u prirodi. Kroz ovaj projekat za zaposlene i njihovu decu bile su održane različite edukacije na kojima su na zanimljiv način predstavljene sve ključne informacije o značaju pčela i njihovog doprinosa prirodi u celini.

Astra Zeneca Foto: Promo/ Nenad Vranjanac

Još jedan od veoma značajnih projekata kompanije, koji kontinuirano traje već godinama jeste sadnja drveća. Ovo je ujedno i globalna inicijativa kojom se kompanija obavezala na ambicioznu misiju sadnje od čak 50 miliona stabala širom sveta do 2025. godine. U skladu sa pomenutim, samo ove godine AstraZeneca je u Srbiji zasadila 2500 sadnica oraha, kitnjaka, sladuna, i crvenolisnog hrasta, a uz stručnu pomoć šumarske akademske zajednice odabrana je lokacija, kao i vrste sadnica. Akcija sadnje realizovana je u opštini Barajevo u zoni sanirane deponije, koja je planom detaljne regulacije predviđena da postane šumsko zemljište, a u saradnji sa Šumarskim fakultetom, organizacijom "Čuvamo naše" i lokalnom samoupravom u Beogradu.

Zaposleni u kompaniji AstraZeneca nesebično vole da pomažu drugima, a akcije koju su nedavno organizovali govore upravo u prilog tome. Naime, kako bi pomogli ugroženim članovima zajednice, zaposleni u kompaniji su se samoinicijativno odlučili da prikupe novac koji su donirali Ustanovi za decu i mlade – "Sremčica" kako bi podržali programe socijalizacije za štićenike Ustanove. Pored ove, zaposleni su podržali i Svratište za decu prikupljanjem garderobe i sredstava za ličnu higijenu.

Astra Zeneca Foto: Promo/ Nenad Vranjanac

Još jedan od projekata na koji je kompanija posebno ponosna jeste Young Health Programme čija je misija pružanje podrške mladima u Srbiji i stvaranje bolje budućnosti za njih. Budući da se u poslednjim decenijama suočavamo sa sve većim izazovima vezanim za gojaznost dece, to je podstaklo pokretanje trogodišnjeg projekta "Bustuj zdrave navike" koji se realizuje u saradnji sa udruženjem "Uvek zdrav stav", a usmeren je na podizanje svesti o gojaznosti i podsticanju zdravih navika kod dece kako bi se poboljšalo njihovo celokupno blagostanje. Vršnjačka edukacija koja je deo projekta, ima brojne prednosti u oblasti obrazovanja i razvoja mladih, budući da se mališani lakše identifikuju sa svojim vršnjacima nego sa odraslima, što omogućava dublje razumevanje i prihvatanje poruka, razvoj liderstva, empatije i samopouzdanja. U pet osnovnih škola u Beogradu: OŠ "Sveti Sava", OŠ "Dr Arčibal Rajs", OŠ "Pavle Popović", OŠ "Lazar Savatić" i OŠ "Olga Petrov" koje su prve učestvovale u projektu, održana je obuka, nakon koje će učenici koji su postali vršnjački edukatori preneti stečeno znanje na svoje vršnjake.

Kroz ove i slične projekte AstraZeneca će i ubuduće nastaviti da doprinosi zaštiti prirode i stvaranju bolje budućnosti za sve ljude.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>