• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić potpisao sporazum sa sindikatima komunalaca koji predstavljaju 80 hiljada zaposlenih

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sporazumom se produžava važenje Posebnog kolektivnog ugovora do 25. marta 2027. godine

  • 0
komunalci na trotinetima Foto: JKP Gradska čistoća

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sa predsedstavnicima reprezentativnih sindikata u komunalnoj delatnosti Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora, koji će važiti do 25. marta 2027. godine.

Sporazum su sa ministrom Vesićem potpisali predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević i predsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ Milan Simić, koji su istakli da nikad brže i lakše nije postignut dogovor sa resornim Ministarstvom.

- Kao predsednik sindikata, učestvujući godinama u razgovorima sa nadležnima, ovog puta imamo suštinski socijalni dijalog sa Ministarstvom, za razliku od drugih. Daleko smo odmakli u tome, ne bavimo se populizmom, već postoji razumevanje sa obe strane, a sve na korist korisnika usluga. Nikada nismo nijedan sporazum tako brzo sproveli - rekao je predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević.

Pored brzog dogovora o pordužetku važenja Posebnog kolektivnog ugovora, Radojević je napomenuo da su sindikati učestvovali i u procesu izmena Zakona o komunalnoj delatnosti, te je u tom aktu, uz razumevanje ministra, utvrđen i Dan komunalnih delatnosti.

- Hvala svima u Ministarstvu na danonoćnom radu da bi se ovo pitanje rešilo u kratkom roku - dodao je Radojević.

Predsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ Milan Simić izrazio je zadovoljstvo zbog produženja važenja kolektivnog ugovora, ističući da ako negde postoji socijalni dijalog, onda je to u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje bi, kaže, trebalo da bude primer drugim resorima kako se radi efikasno, brzo, uz poštovanje dogovora.

Uz zahvalnost ministru Vesiću i svima u Ministarstvu koji se bave komunalnim delatnostima, Simić je rekao da je sindikat koji vodi pokrenuo i inicijativu za Zakon o komunalnim preduzećima, koji će tek biti predmet razgovora.

Ministar Vesić je zahvalio sindikatima na korektnom dijalogu i saradnji.

- Nikada brže nije dogovoren Kolektivni ugovor, jer je moj stav, još dok sam bio na funkciji u Beogradu i sada – da su sindikati naši partneri, a javna komunalna preduzeća naša zajednička kuća i da u ovakvim razgovorima nema dve strane, već je zajednički interes da preduzeća dobro posluju na korist građana. Kada smo na istoj strani, brz dogovor je moguć - istakao je Vesić.

Napomenuo je da se Sporazumom produžava važenje Posebnog kolektivnog ugovora do 25. marta 2027. godine.

- Ovaj ugovor se tiče gotovo 80.000 zaposlenih u javnim i javno-komunalnim preduzećima i potpuno će zaštititi prava zaposlenih, obezbediti njihovo učešće u odlučivanju u svim važnim pitanjima i obezbediće da građani dobiju bolje komunalne usluge - naveo je Vesić.

Dodao je da se dijalog sa sindikatima nastavlja, te da oni treba da učestvuju svim izmenama zakonske regulative, jer je korektno da daju svoje predloge, mišljenja, sugestije ili predloge, koji se neretko i usvajaju, jer sindikati najbolje znaju gde je i šta potrebno.

- Kada zajednički gradimo našu kuću i dogovaramo zakone, to znači da smo partneri i onda ne treba da čudi što smo se za šest dana dogovorili o kolektivnom ugovoru. Na ovaj način smo pokazali da vlada i reprezentativni sindikati imaju isti cilj, da komunalna delatnost treba bude posebno vrednovana, a zaposleni u toj oblasti poštovani, da imaju stalno povećanje plata i da se zajednički borimo za druga prava zaposlenih, kako bi građani imali još bolje komunalne usluge - zaključio je ministar Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>