• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakve poklone daruje Voren Bafet za Božić? Porodici je davao novac, sve dok nije shvatio kako ga troše

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voren Bafet izgradio je imperiju Berkšir Hatavej na pametnom ulaganju

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Čuveni investitor i milijarder, izvršni direktor Berkšir Hataveja Voren Bafet nekada je svojoj porodici davao novac za božićne praznike, ali je nakon jednog okupljanja shvatio da to nije najbolji pristup. Evo zašto je "radikalno" promenio smer svog darivanja .

- Uvek bi svakom od nas davao 10.000 dolara u novčanicama od sto dolara“, rekla je Meri Bafet, koja je bila udata za Vorenovog sina Pitera od 1980. do 1993. godine, za ThinkAdvisor 2019.

- Čim bismo stigli kući, potrošili bismo ih – uuuu!

Milijarder je, nakon što je shvatio, da njegova porodica troši paušalnu sumu, ekvivalentnu više od 30.000 dolara u današnjim dolarima odlučio da promeni strategiju svog darivanja.

- Jednog Božića bila je koverta sa njegovim pismom - rekla je Meri za ThinkAdvisor i nastavila:

- Umesto gotovine, dao nam je akcije u vrednosti od 10.000 dolara u kompaniji koju je nedavno kupio. Rekao je da ih ili unovčimo ili zadržimo.

Meri je odlučila da deonica vredi više od 10.000 dolara, pa je zadržala akcije. Nakon što su porasle u vrednosti, ponovila je strategiju sa Vorenovim budućim poklonima.

- Svake godine kada bi nam davao akcije, samo bih kupovala više jer sam znala da će porasti - ispričala je.

Milijarderova strategija 1960-ih bila je da poseti Topps, prodavnicu haljina u njegovom rodnom gradu Omahi, Nebraska, i preda zaposlenom listu veličina haljina svih žena u njegovom životu.

- Doneo bih razne odluke i kupio poklone za svoje sestre, Suzi, Gledis, i tako dalje. Nekako sam uživao u tome - govorio je ranije Bafet, prenosi Biznis Insajder.

Sada Bafet svake godine šalje kutije See's bombona, jedne od najboljih investicija Berkšira Hataveja, desetinama rođaka i prijatelja, napisala je njegova dugogodišnja prijateljica Kerol Lumis za Fortune.

Svaka kutija dolazi sa njegovom godišnjom božićnom čestitkom. Na čestitki su 2016. godine bili Bafet i Čarli Manger, koji je nedavno preminuo, obučeni u crnu kravatu za njihovo uvođenje u Teksašku poslovnu kuću slavnih sa natpisom „Buč i Sundens“.

Bafetova božićna čestitka za 2020. pokazala ga je kako drži ruku oko metalne biste Čarlija Mangera, koji nije mogao da mu se pridruži na godišnjem sastanku Berkšira zbog pandemije. Na njegovom džemperu pisalo je: "Nikad ne možete imati previše ljubavi ili previše sosa." Natpis ispod glasi: ".... ili previše Čarlija."

Nažalost, njegov dugogodišnji prijatelj i poslovni partner preminuo je krajem novembra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>