• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Večera koja je promenila investicioni svet: Ovaj čovek je zaslužan za spajanje dva briljantna uma

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čarli Manger preminuo je u 99. godini, a njegov dugogodišnji prijatelj Voren Bafet je ovako pričao o njemu

  • 0
Čarli Manger Charlie Munger Voren Bafet Warren Buffett Foto: Profimedia/AFP/Johannes EISELE

Dva briljantna uma, Voren Bafet i Čarli Manger, promenili su investicioni svet zauvek, a iza njihovog poznanstva krije se veoma zanimljiva priča.

Pre nego što su postali čuveni dvojac iza imperije Berkšir Hatavej, bila su dva obična momka iz Omahe u Nebraski. Njihovo prijateljstvo i poslovna saradnja rezultat je puke slučajnosti. I sjajne "proračunatosti" dr Edvina Dejvisa.

Naime, ovaj lekar bio je poznat u gradu, a 1957. godine poverio je Bafetu da upravlja njegovim novcem, upoređujući ga sa čovekom po imenu "Čarli Manger". U to vreme, Bafet nije znao o kome je reč, ali je rekao: "Ne znam ko je on, ali mi se dopada".

Dejvis i njegova supruga Doroti bili su odlučni da upoznaju dvojicu muškaraca, i to se konačno dogodilo 1959. godine, dve godine nakon što je Dejvis prvi put pomenuo Čarlijevo ime Vorenu prenosi Yahoo Finance.

Manger se vratio u Omahu nakon očeve smrti, a duo se sastao na večeri. Bila je to "instant konekcija", Mangerov zarazni smeh u skladu sa Bafetovom duhovitošću, bili su jasan znak da ovaj dvojac može da stvori nešto sjajno. I tako je i bilo, od neposredne večere izrodilo se partnerstvo koje će, ispostaviće se, transformisati svet investiranja.

Inače, Manger je u tom momentu već bio poznati advokat i investicioni menadžer, ali je tražio novi izazov. Udruživanje snaga sa Bafetom i Berkšir Hatavejem bila je savršena prilika za  njega da svoju stručnost prenese u kompaniju koja deli njegove vrednosti i viziju.

On se zvanično pridružio kompaniji tek sredinom 1970-ih godina, nakon što je završio svoj rad u firmi Wheeler, Munger and Co. Brzo je napredovao i postao potpredsednik kompanije 1978. godine.

U intervjuu za CNBC od 30. juna 2021, Bafet je razmišljao o svom višedecenijskom prijateljstvu sa Mangerom. Ispričao je kako je od trenutka kada su se sreli za večerom znao da će Manger zauvek ostati u njegovom životu.

Nažalost, Manger je napustio svog dugogodišnjeg prijatelja danas u 99. godini, potvrđeno je u zvaničnom saopštenju kompanije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>