• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden povodom prodaje najveće američke čeličane: "Iako su nam blizak saveznik, treba to proveriti"

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki predsednik posmatra Ju-Es Stil kao „osnovnu komponentu“ ukupne domaće proizvodnje čelika, saopšteno je iz Bele kuće

  • 1
us steel, čelik Foto: Shutterstock

Bela kuća smatra da plan Nipon Stila (Nippon Steel) da kupi Ju-Es Stil (US Steel) treba ispitati iz razloga nacionalne bezbednosti, iako je, kažu, Japan "blizak saveznik" SAD. Podsećamo, japanski proizvođač je nedavno kupio ovu američku kompaniju, inače bivšeg vlasnika železare u Smederevu, za oko 14,1 milijardu evra.

Predsednik Amerike, Džo Bajden, takođe je izrazio zabrinutost zbog potencijalnog uticaja ovog sporazuma na pouzdanost lanca snabdevanja. Naime, kupovina 122-godišnje čeličane bi, kaže, stvorila jednu od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju čelika.

Ali, moćni sindikat Ujedinjenih čeličana (USW) takođe je kritikovao ovaj poslovni dogovor kao "kratkog daha". U saopštenju, savetnica za nacionalnu ekonomiju Džoa Bajdena, Lejl Brejnard, rekao je da američki predsednik veruje da kupovina ove legendarne američke kompanije od strane stranog entiteta — čak i od bliskog saveznika — zaslužuje "ozbiljnu proveru".

Brejnard je dodala da Bajden posmatra Ju-Es Stil kao „osnovnu komponentu“ ukupne domaće proizvodnje čelika. I dok traži reizbor, Bajden se javnosti predstavlja kao jedan od najviše prosindikalnih američkih predsednika, pridruživši se liniji radnika koji štrajkuju u automobilskoj industriji, piše BBC.

"Predsednik Bajden veruje da su sindikalni radnici najbolji radnici na svetu", dodaje se u saopštenju Bele kuće. USW je, inače, pozdravio izjavu Bele kuće, rekavši da bi sporazum mogao "uticati na budućnost domaće proizvodnje čelika".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    29. decembar 2023 | 13:29

    Nisu vam japanci zaboravili Hirosimu i Nagasaki Osveta se servira hladna

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>