• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog ovog sporta Novosađani idu na prestižne univerzitete: Ima tradiciju dugu 138 godina, vole ga i turisti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom letnjih meseci na svakih nekoliko minuta primetni su čamci, brodovi, ali i veslači koji koriste Dunav za razonodu i rekreaciju

  • 1

Jedan od najstarijih veslačkih klubova nalazi se u Novom Sadu  i ima tradiciju dugu 138 godina. Pored redovnih članova, za veslački klub "Danubius" zainteresovani su i turisti, posebno tokom letnjih dana.

Novosadska plaža "Štrand" leti je preplavljena kako građanima, tako i strancima koji posećuju ovaj grad. Ono što glavni grad Vojvodine povezuje sa ostatkom Evrope, svakako je i reka Dunav, te turisti obožavaju da krstare, bave se sportovima na vodi, ali i obilaze kulturno-istorijska nasleđa ovog grada.

Tokom letnjih meseci na svakih nekoliko minuta primetni su čamci, brodovi, ali i veslači koji koriste Dunav za razonodu i rekreaciju. Među njima su svakako i članovi "Danubiusa", a trener Danilo Lučić za Telegraf Biznis kaže da osim zadovoljstva ovaj sport nudi mnogo više.

- Veslački klub Danubius je osnovan davne 1885. godine, tačno 28. marta. Od tada pa do dana današnjeg, radimo bez prestanka. Trenutno imamo oko 150 članova, što takmičara, što rekreativaca, ali svi oni se bave veslanjem - kaže on.

Iako je u svetu veslanje popularno i kod starijih građana, u Srbiji taj trend još nije zaživeo.

Projekat Novi Sad Foto: Nikola Anđić

- Više ima mlađih članova, mada je veslanje na zapadu rasprostranjeno i kod starijih ljudi. Čak smo prijatelji sa VS "Bazel" koji ima 400 članova i svi su veterani. Nažalost, kod nas kultura bavljenja sportom kod starijih ljudi nije tako rasprostranjena, mada samo veslanje pruža tu mogućnost. Mada je u bogatijim zemljama rasprostranjenije kod starijih - pojašnjava naš sagovornik.

Ipak, ono što je najveći benefit veslačkog sporta jeste mogućnost upisa najprestižnijih američkih fakulteta, te Lučić navodi da su mnogi njihovi članovi trenutno na Prinstonu, Berkliju i UCLA.

- Ovaj klub pruža od rekreativnog bavljenja veslanjem, pa sve do Olimpijskih igara. Ovaj klub u svojim vitrinama ima dve olimpijske medalje. Bavimo se i vrhunskim sportom, ali i edukacijom dece u veslanju, odnosno učenjem i rekreacijom. Dete ovde kad se upiše može da nauči da vesla, da ide na pripreme letnje i zimske. Letnje sprovodimo na jezerima, zimske na planinama. Veliki benefit ne samo u Danubiusu, već u svim veslačkim klubovima u okruženju jeste mogućnost upisa prestižnih američkih univerziteta jer je veslanje "high class" sport i u Americi nam je trenutno oko 15-ak veslača koji studiraju na Berkliju i UCLA. Imali smo veslača našeg Vanju Obradovića na Prinstonu. Tako da je to verovatno najveći benefit - priča naš sagovornik.

Projekat Novi Sad Foto: Nikola Anđić

Sve što je potrebno za ovaj sport jeste da osoba ima 12 godina i da je plivač. Zato, kako pojašnjava Danilo Lučić, letnji meseci donose i veliko interesovanje turista za veslanje Dunavom u Novom Sadu, iako to nije uvek preporučljivo.

- Veslanje je dosta popularno i za rekreaciju, ipak, nama Dunav malo onemogućava da toliko radimo sa turistima pošto smo u obavezi da ih pratimo zbog bezbednosti, a i čamci su veoma skupi. Mi na ovoj tekućoj vodi to ne praktikujemo toliko, ali kajakaši da. Kajak je malo zgodniji i može da se vesla uz obalu, te je bezbednije. Svakako, ovaj sport je vrlo popularan i kao turistička razonoda - zaključuje on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Divno

    28. decembar 2023 | 15:25

    Divno i bravo. Kontinuitet zivota na Dunavu... Sjajno. Zelim vam jos mnogo godina ovako i bolje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>