• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Para na paru ide: Bogataši se još više obogatili u 2023.

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indeks Nasdaq je od početka godine porastao za 42 odsto, a indeks S&P - za 23 odsto

  • 0
Jahta, bogatstvo, bogataši, novac, zalazak sunca, more, par, ljubav, ljubavni par, romantika Foto: Shutterstock

Godina na izmaku je bila veoma uspešna za mnoge svetske milijardere, a deset najvećih dobitnika je u 2023, do 15. decembra, dodalo ukupno 490 milijardi dolara svom bogatstvu, procenjuje Forbs. U prvih deset se nalazi sedam milijardera iz tehnoškog sektora, pošto je berzanski indeks Nasdaq koji prati najveće američke kompanije u oblasti tehnologija porastao za 42 odsto od početka godine, a indeks S&P - za 23 odsto.

Akcije "veličanstvenih sedam", odnosno kompanija Epl, Majkrosoft, Alfabet, Amazon, Nvidia, Tesla i Meta, daleko su nadmašile očekivanja tržišta i pomogle milijarderima koji stoje iza ovih firmi da stignu do još većeg bogatstva, objavljeno je na veb stranici Forbsa.

Milijarder Ilon Mask je počeo godinu kao drugi najveći svetski bogataš, sa 146,5 milijardi dolara imetka i tokom 2023. zaradio još 108 milijardi dolara. Izbio je na čelo ove liste, pre svega zbog dobrih rezultata svojih kompanija Tesla i Spejs iks.

Drugo mesto je zauzeo izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zakerberg, koji se nakon teške 2022. godine vratio u punom sjaju i dodao svom bogatstvu još oko 75 milijardi dolara. Na trećem mestu je osnivač Amazona, Džef Bezos, koji je nakon ove godine postao bogatiji za još 65 milijardi dolara.

U prvih deset se nalaze i indonežanski milijarder Pradžogo Pangestu, suosnivač Gugla Leri Pejdž, vlasnik modne kompanije Zara Amansio Ortega, drugi suosnivač Gugla Sergej Brin, bivši šef Majkrosofta Stiv Balmer, šef kompanije Orakl za tehnologiju Leri Elison i izvršni direktor firme Nvidia Jensen Huang.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>