• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodeća brodarska kompanija spremna za plovidbe Crvenim morem

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brojne kompanije su proteklih dana, zbog napada Huta na brodove, bile prinuđene da plovila šalju oko Afrike i Rta dobre nade

  • 0
Maersk Foto: Shutterstock

Brodarska kompanija Maersk kaže da se sprema da dozvoli brodovima da nastave plovidbu Crvenim morem, zahvaljujući početku multinacionalne pomorske operacije koju predvode SAD - za zaštitu plovila od napada Huta, pobunjenika u Jemenu.

Podsećamo, napadi Huta doveli su do velikog prekida transporta kroz Suecki kanal i Crveno more, jednu od najvažnijih arterija za trgovinu naftom, prirodnim gasom, žitaricama i robom široke potrošnje između Evrope i Azije.

Huti su pobunjenici koje podržava Iran i koji su zauzeli glavni grad Jemena, Sanu, 2014. godine, pokrenuvši žestoki rat protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja želi da obnovi vladu

Maersk je u saopštenju u nedelju rekao: "primili smo potvrdu da je ranije najavljena multinacionalna bezbednosna inicijativa Operation Prosperity Guardian (OPG) sada postavljena i raspoređena, kako bi pomorska trgovina mogla da prođe kroz Crveno more i Adenski zaliv", prenosi AP.

Danska kompanija, osnovana 1904, saopštila je da "radi na planovima" za prva plovila koja će krenuti na novo putovanje, kao i na tome da se to dogodi "što je pre moguće".

Inače, Huti su sporadično gađali brodove u regionu, ali su se napadi povećali od početka rata između Izraela i Hamasa, te su zapretili da će napasti bilo koje plovilo za koje veruju da ide ka Izraelu ili dolazi iz njega.

To je, očigledno, na kraju i eskaliralo na zaista "bilo koji brod", budući da su pobunjenici gađali kontejnerske brodove i tankere za naftu, koji su označeni za zemlje poput Norveške i Liberije. Zbog svega toga, ne čudi što glavne brodarske kompanije, uključuju Maersk, danima izbegavaju Crveno more i šalju svoje brodove oko Afrike i Rta dobre nade.

Ipak, to putovanje je duže, i pretpostavlja poremećaj u transportu, odnosno veće troškove goriva i osiguranja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>