• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zadovoljni proizvođači duvana: Otkupne cene veće nego ikad

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U selima Srema, Južnog Banata, Bačke i Mačve, otkup duvana je ili završen ili se privodi kraju

  • 0
JTI Foto: Promo/ Petar Pavlović, JTI

I dok uzgajivači završavaju poljoprivredne aktivnosti za ovu sezonu, kraj godine je idealan period da se osvrnemo na postignute uspehe kojih, prema rečima uzgajivača i otkupljivača duvana, nije malo. Naime, kako navode u kompaniji Japan Tobacco International (JTI), jedinoj multinacionalnoj kompaniji koja otkupljuje domaći duvan i koja je ujedno i najveći proizvođač duvana, ovo je najuspešnija godina po kvalitetu u 28 godina, od zasnivanja proizvodnje ovog tipa duvana. Sa druge strane, uzgajivači, ne krijući zadovoljstvo, navode da su optimalne količine padavina, povoljni vremenski uslovi, ali i adekvatna primena agrotehničkih mera doprineli dobrom kvalitetu duvana.

Nikola Stolić iz mesta Pločice u Južnom Banatu bavi se proizvodnjom duvana već 14 godina, dok sa kompanijom JTI sarađuje tri godine.

-Imamo 30 hektara pod duvanom. Ove godine su se padavine dešavale baš kad je trebalo i u dobroj količini i to je pozitivno uticalo na kvalitet duvana.

Nikola se osvrnuo i na saradnju sa kompanijom JTI i istakao:

-Sa kompanijom JTI sarađujemo vrlo lepo, prate nas u proizvodnji, obezbeđuju stručnu pomoć i finansiraju. Uz njih smo unapredili proces proizvodnje duvana i veoma smo zadovoljni.

JTI Foto: Promo/ Petar Pavlović, JTI

Željko Ananić, menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana u kompaniji JTI, govoreći o uspehu Virdžinije ove godine, ističe:

-Čak 20 odsto od ukupne količine Virdžinije spada u najvišu klasu. To je dovelo do toga da je ostvarena i rekordna prosečna otkupna cena od više od 500 dinara bez PDV-a po kilogramu - i dodaje da su otkupne cene za sve klase u proseku uvećane za oko 30 odsto i da se uvećanje pre svega odnosilo na niže otkupne klase, kako bi postojala ekonomska računica da se i one beru, suše i predaju na otkup.

-Otkupna cena Berleja je takođe uvećana. U odnosu na inicijalno ugovorene, nove zagarantovane cene uvećane su u proseku za 27 odsto. Cene viših otkupnih klasa uvećane su za 75 do 80 dinara po kilogramu, i one su u proseku iznosile iznad rekordnih 400 dinara bez PDV-a po kilogramu duvana - ističe Ananić.

Kada se govori o samom uzgoju duvana, ono što uvek možemo da čujemo je da se radi o kompleksnom procesu, koji zahteva veliki trud kojeg često prate različiti izazovi u vezi sa stvaranjem optimalnih uslova za postizanje što boljeg kvaliteta i prinosa. Upravo zato, proizvodnja duvana zahteva dobru organizaciju, podršku i angažovanje većeg broja ljudi. U tom slučaju, uzgoj duvana postaje jedna od najisplativijih poljoprivrednih aktivnosti.

-Od proizvodnje duvana može pristojno da se zaradi i lepo živi. Važno da se u nju uključi cela porodica, kao i veći broj radnika koji će biti posvećeni pravilnom uzgoju - dodaje Nikola Stolić i ističe da veoma važan deo njegovog tima čine radnici iz njegovog mesta, Pločice, koji godinama rade sa njegovom porodicom.

Kompanija JTI je počela sa ugovaranjem proizvodnje duvana za narednu godinu. S obzirom da je zainteresovanost za proizvodnju duvana sve veća, očekuje se da će naredne godine ugovorene površine biti veće nego ove. U 2023, JTI je ugovorio proizvodnju sa oko 300 proizvođača na teritoriji Srema, Mačve, Južnog Banata i Severne Bačke.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>