• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Treći najveći lanac brze hrane je svim rivalima "trn u oku", pa i Mekdonaldsu: Zašto?

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mek, koji je najveći američki lanac restorana po prodaji, ima jasnu prednost u veličini u odnosu na Chick-fil-A, međutim...

  • 0
burger, brza hrana Foto: Shutterstock

Svaki lanac restorana u SAD, od Mekdonaldsa do Popeyes-a, želi da "izbaci iz igre" Chick-fil-A, ali je njegova kontrola nad kupcima čvršća nego ikad. Od svog osnivanja 1967. godine, Chick-fil-A je postao treći po veličini lanac restorana u SAD - gledano po prodaji širom sistema, uprkos tome što ima manje lokacija od Sonic Drive-In-a ili Papa John’s-a.

Chick-fil-A teži tome da postigne većinski tržišni udeo u kategoriji "brze hrane sa piletinom".

Prosečan franšizni restoran Chick-fil-A, koji nije u tržnom centru, ostvari godišnji prihod od 8,7 miliona dolara. To se, pritom, ostvaruje uprkos tome što je lanac uglavnom zatvoren nedeljom.

Poređenja radi, prosečna franšizna lokacija Mekdonaldsa, koja je otvorena najmanje godinu dana, beleži oko 3,7 miliona dolara godišnje prodaje.

Mek, koji je najveći američki lanac restorana po prodaji, ima jasnu prednost u veličini u odnosu na Chick-fil-A, sa otprilike 14.000 lokacija u SAD, i planira da izgradi još 900 do 2027. godine. Ali, zanimljivo je da Mek nije uspeo da parira lancu Chick-fil-A u ovim ogromnim godišnjim brojkama ili reputaciji za korisničku uslugu, piše CNBC.

Chick-fil-A je, takođe, pokazao otpor kontroverzama: u prošlosti je bio na udaru kritika zbog donacija porodične fondacije anti-LGBTQ organizacijama i zbog komentara bivšeg izvršnog direktora, Dena Ketija, o istopolnim brakovima.

Uprkos negativnim reakcijama, Chick-fil-A je uspeo da otvori objekte u liberalnim mestima kao što su Njujork i Sijetl.

Kako se lanac piletine sa sedištem u Atlanti proširio sa jugoistoka na otprilike 3.000 lokacija širom zemlje, šira industrija restorana je primetila njegov uspeh.

Recimo, primaoci franšize Mekdonaldsa tražili su sendvič sa piletinom koji bi mogao da parira onom koji pravi Chick-fil-A, još 2019. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>