• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njujork Tajms tuži Majkrosoft i OpenAI za "milijarde": Evo šta navode u tužbi

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužba dolazi mesec dana nakon perioda haosa u OpenAI-u, kada je suosnivač i izvršni direktor Sem Altman otpušten, pa ponovo vraćen na posao

  • 0
New York Times, zgrada, Njujork Tajms, novina Foto: Tanjug/AP

Američka novinska organizacija Njujork Tajms tuži OpenAI vlasnika ChatGPT-a zbog tvrdnji da su njena autorska prava prekršena radi obuke sistema.

U tužbi, koja takođe navodi Microsoft kao tuženog, kaže se da bi kompanije trebalo da budu odgovorne za „milijarde dolara“ odštete. ChatGPT i drugi modeli velikih jezika (LLM) „uče“ analizirajući ogromnu količinu podataka koji se često dobijaju na mreži.

U tužbi se tvrdi da su „milioni“ članaka koje je objavio Njujork tajms korišćeni bez njegove dozvole da bi ChatGPT učinili pametnijim, i tvrdi se da se alatka sada takmiči sa novinama kao pouzdan izvor informacija.

Navodi se da će na pitanje o aktuelnim događajima ChatGPT ponekad generisati „doslovne izvode“ iz članaka Njujork Tajmsa, kojima se ne može pristupiti bez plaćanja pretplate prenosi Bi-Bi-Si.

Prema tužbi, to znači da čitaoci mogu da dobijaju sadržaj Njujork Tajmsa bez plaćanja, što znači da gubi prihod od pretplate, kao i klikove na oglašavanje od ljudi koji posećuju veb lokaciju.

Microsoft je uložio više od 10 milijardi dolara (7,8 milijardi funti) u OpenAI. Tužba, podneta u sredu federalnom sudu na Menhetnu, otkriva da se Njujork tajms bezuspešno obratio Majkrosoftu i OpenAI-u u aprilu da traži "prijateljsko rešenje" u vezi sa svojim autorskim pravima.

Tužba dolazi mesec dana nakon perioda haosa u OpenAI-u gde je suosnivač i izvršni direktor Sem Altman otpušten, a zatim ponovo zaposlen, u svega nekoliko dana.

U septembru je sličan slučaj kršenja autorskih prava pokrenula grupa američkih autora, uključujući romanopisca Igre prestola Džordža RR Martina i Džona Grišama.

To je usledilo nakon sudske tužbe koju je pokrenula komičarka Sara Silverman u julu, kao i otvorenog pisma koje su istog meseca potpisali autori Margaret Atvud i Filip Pulman u kojem se pozivaju kompanije za veštačku inteligenciju da im daju nadoknadu za korišćenje njihovog rada. I OpenAI se takođe suočava sa tužbom zajedno sa Majkrosoftom, i sajtom za programiranje GitHub, od grupe stručnjaka za računarstvo koji tvrde da je njihov kod korišćen bez njihove dozvole za obuku veštačke inteligencije koja se zove Copilot.

Nijedna od ovih tužbi još nije rešena.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>