• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi imaju samo 3 finansijska cilja u 2024. godini: Da li su na dobrom putu?

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 40% ispitanika iz generacije Z i generacije milenijalaca navelo je izmirenje svojih dugova kao glavni finansijski cilj za ovu godinu

  • 0
mladi, trošenje, novac Foto: Shutterstock

Milenijalci i pripadnici generacije Z stavljaju finansijske ciljeve na vrh svojih lista prioriteta za 2024, pokazalo je nedavno istraživanje American Express-a. Anketa, koja je ispitala više od 1.800 ljudi rođenih između 1981. i 2012. godine, pokazuje da je 57% ispitanika navelo ciljeve - usmerene na lične finansije - kao svoj glavni lični cilj za ovu godinu. Tek onda slede ciljevi vezani za dobro zdravlje (50%) i za mentalno zdravlje (48%).

Sju Gardiner, sertifikovani finansijski savetnik i vlasnica kompanije "South County Wealth Planning", kaže za CNBC da je tzv. finansijski velnes postao ogroman deo ukupnog mentalnog zdravlja.

- Biti u jakoj finansijskoj poziciji ne znači da imate sve što poželite, to znači da razumete kako trošite svoj novac i razumete svoj lični tok novca - kaže ona.

Tri najbolja finansijska cilja za ove dve generacije

1. Povećanje štednje

Najpopularniji finansijski cilj milenijalaca i generacija Z u 2024. je povećanje štednje, a skoro 60% ispitanika ovo stavlja na vrh svoje liste odluka. Da biste započeli s tim, Gardiner preporučuje automatizaciju vaše štednje tako što ćete periodično automatski preneti određeni iznos novca na vaš štedni račun. Tip naloga koji odaberete, takođe, može da napravi razliku.

2. Otplata duga

Više od 40% ispitanika iz generacije Z i generacije milenijalaca navelo je izmirenje svojih dugova kao glavni finansijski cilj za ovu godinu, što i nije iznenađujuće s obzirom da je otplata duga sa visokim kamatama postala sve teža otkako su Federalne rezerve počele da povećavaju stope 2022. godine.

3. U okvirima budžeta

Budžet se pozdravlja kao kamen temeljac svakog finansijskog plana, a čini se da su mlađe generacije saglasne s tim - 41% je reklo da će budžetiranje biti važan novčani cilj za njih u 2024. Bilo da se okrenete aplikacijama za budžetiranje, tabelama ili "olovci i papiru", pridržavanje budžeta zavisi od toga da li je vaš plan izvodljiv ili ne. U svakom slučaju, budžetiranje treba da bude jednostavno i razumljivo za vas.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>