• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj blizu 65 odsto, u Francuskoj porasla na 3,7% u decembru

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tržišne prognoze predviđale su nešto višu inflaciju u Turskoj, dok je u Francuskoj došlo do usporavanja porasta cena na međugodišnjem planu

  • 0
Turska, frana na ulici, fast food, cena hrane, inflacija Foto: Berkcan Zengin/GocherImagery / Shutterstock Editorial / Profimedia

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u decembru ubrzala na 64,8 odsto sa novembarskih 62 odsto, saopštio je danas Turski institut za statistiku - Turkstat.

Turska je završila godinu sa inflacijom nešto manjom od tržišnih prognoza od 65,1 odsto prenosi Trading economics.

Na godišnjem nivou su najviše porasle cene usluga u hotelima, kafeima i restoranima - za 93,24 odsto, kao i u obrazovanju - 82,06 odsto, zdravstvu - 79,59 odsto, transportu - 77,14 odsto, navodi se na veb stranici Turkstata.

Alkoholna pića i duvan su godišnje poskupeli za 72,01 odsto, odeća i obuća za 40,74 odsto, a hrana i bezalkoholna pića za 71,26 odsto.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su porasle za 2,9%, popuštajući u odnosu na rast od 3,3% u prethodnom mesecu. U međuvremenu, bazna stopa inflacije je porasla za 70,6% u decembru, ukazujući na najviše očitavanje od kada je evidencija počela 2004, sa 69,9% u novembru.

Centralna banka Turske (TCMB) je u decembru povećala referentnu kamatnu stopu na 42,5 odsto sa 40 odsto, saopštivši da postojeći nivo domaće tražnje, stabilni rast cena u sektoru usluga i geopolitički rizici i dalje vrše pritisak na rast inflacije u Turskoj, preneli su mediji.

Danas su objavljeni i podaci za inflaciju u Francuskoj koji govore da je ona u toj državi dostigla 3,7 odsto u decembru, sa novembarskih 3,5 odsto, objavio je francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije - INSEE.

Inflacija je u porastu, pre svega, zbog bržeg rasta cena energije i usluga, navedeno je na sajtu te organizacije. Cene energije u Francuskoj su u decembru porasle za 5,6 odsto međugodišnje, ubrzavši u odnosu na novembarskih 3,1 odsto, a cene u sektoru usluga su porasle za 3,1 odsto međugodišnje naspram novembarskih 2,8 odsto.

U Francuskoj su istovremeno cene hrane porasle za 7,1 odsto međugodišnje, najsporijim tempom u poslednjih 17 meseci. Na mesečnom nivou, cene su im porasle za 0,1 odsto u odnosu na novembar.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>