• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada i zvanično: Kineski BYD je pretekao Teslu po prodaji u poslednjem kvartalu

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U međuvremenu, na tržištu koje je sve više "žedno" nižih cena električnih automobila, Tesla je povećala svoje popuste i ponudila podsticaje

  • 0
byd Foto: Chanawat Phadwichit / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka kompanija Tesla je isporučila rekordan broj električnih vozila u četvrtom kvartalu, nadmašivši tržišne procene i ispunivši svoj cilj za 2023. godinu, ali je izgubila vođstvo nad kineskim BYD-om, kada je reč o prodaji. Tesla je isporučila 484.507 EV u periodu od oktobra do decembra, što je manje od 526.409 vozila koje je isporučio BYD, uz podršku Vorena Bafeta, odnosno njegove kompanije Berkšir Hatavej.

Dakle, prognoze su se obistinile. BYD je svoja vozila mahom prodavao u Kini, što sugeriše da su kupci automobila tražili jeftinije modele, navodi Rojters. Znamo, takođe, da je Tesla dominantni proizvođač EV u Kini, i uspeo je da donekle ispuni svoje ciljeve o prodaji (isporuka od 1,8 miliona vozila ove godine), iako nije ostvaren ambiciozni interni cilj izvršnog direktora Ilona Maska - od 2 miliona vozila godišnje.

Međutim, Tesla je i dalje je ispred BYD-a, ako posmatramo celu godinu. Kineska firma je isporučila ukupno 3,02 miliona vozila, uključujući oko 1,4 miliona plug-in hibridnih električnih vozila. Ali, akcije Tesle, koje su se udvostručile prošle godine, u utorak su bile skoro "ravne" na znatno slabijem tržištu.

U međuvremenu, na tržištu koje je sve više "žedno" nižih cena električnih automobila, Tesla je povećala svoje popuste i ponudila podsticaje, poput šest meseci besplatnog brzog punjenja, u pokušaju da poveća prodaju pre nego što neki modeli (npr. limuzina Model 3) izgube federalne poreske kredite u SAD 2024. godine.

Ta strategija je američkom proizvođaču pomogla da ostvari rast od 11% u odnosu na prethodni kvartal.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>