• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važna izmena od petka, uvodi se registar "Ne zovi": Bez neželjenih poziva trgovaca, spremne i "paprene" kazne

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Formiranje registra "Ne zovi" obavezuje trgovce da pre nego pozovu bilo koji broj provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge

  • 0
ljut čovek, besan muškarac, interner prevara, telefon, laptop Foto: Shutterstock

Od petka 5. januara potrošači koji ne žele da ih trgovci zovu telefonom i šalju poruke u kojima nude na prodaju proizvode i usluge, mogu da se upišu u registar "Ne zovi", jer tada stupa na snagu pravilnik koji definiše uslove upisa.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine, registar će se voditi pri Regulatornoj agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL i provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biće omogućena na internet stranici tog tela.

Pravilnikom je predviđeno da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da traži samo korisnik telefonskog broja.

Svi operatori mobilne i fiksne telefonije moraju da omoguće svojim korisnicima ukoliko oni to žele da se upišu u novi registar. Zahtev za upis ili ispis iz registra je bez plaćanja naknade i moći će da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.

Kako su objasnili u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, potrošač koji podnosi zahtev RATEL-u radi upisa telefonskog broja u registar ne dostavlja prvi put svoje lične podatke, jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Dodaju da formiranje registra "Ne zovi" obavezuje trgovce da pre nego pozovu bilo koji broj provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge. Naglašavaju i da su propisane novčane kazne za one trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar "Ne zovi" i one se kreću od 50.000 dinara za pravno lice, 8.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, a za preduzetnika 30.000 dinara.

- Potrošač može da koristi listing poziva kako bi dokazao da ga je trgovac pozvao iako je njegov telefonski broj upisan u registar - rekli su u ministarstvu i naglasili da je svrha ovog registra da spreči trgovce da pozivaju potrošače koji su se upisom svog broja telefona u registar opredelili da ne primaju takve vrste poziva. Registar "Ne zovi" predviđen je Zakonom o zaštiti potrošača.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>