• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena ovog metala bi u naredne dve godine mogla da poraste za više od 75 odsto

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelena energetska trazicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti njegovu cenu, dodaje su izveštaju

  • 0
bakar Foto: Unsplash

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće potražnje za ovim metalom, koji je podstaknut rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme Fič solušns, Biznis monitor internešenal (BMI).

Zelena energetska trazicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cene bakra, dodaje se u izveštaju, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Sitibanke smtraju da je taj scenario "izuzetno optimističan za bakar".

Sitibanka je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>