• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

BiH i u ovu godinu ušla bez usvojenog budžeta: Na računima institucija ostalo više od 60 mil. iz prošle godine

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na snazi privremeno finansiranje

  • 0
budžet Foto: Freepik

BiH je i u ovu godinu ušla bez usvojenog budžeta, pa njene institucije prelaze na privremeno finansiranje prema budžetskom okviru na nivou prošle godine, što ministri iz stranaka "Trojke" odbijaju da podrže jer smatraju da je nedovoljan.

Ministar Srđan Amidžić ističe da je na računima institucija BiH ostalo više od 60 miliona iz prošle godine i da je bespredmetno tražiti povećanje budžeta BiH.

Zajedničke institucije BiH, već tradicionalno od 1. januara su na režimu privremenog finansiranja. Što znači da će za prva tri meseca dobiti onoliko novca koliko je za taj period bilo predviđeno u prošloj godini.

Budžeta za 2024. nema jer o njemu nije bilo dogovora u Fiskalnom savetu u kome sede entitetski premijeri, predsedavajući Saveta ministara i resorni ministri.

- S obzirom na to da Fiskalni savet nije postigao dogovor o novom budžetskom okviru, mi unutar Ministarstva finansija smo se kretali u okviru postojećeg okvira i predložili budžet na nivou 2023. godine koji iznosi milijardu i 315 miliona i 450 hiljada (konvertibilnih maraka) - rekao je Amidžić.

Amidžić nema dilemu da su predviđena sredstva u budžetu za 2024. godinu dovoljna za funkcionisanje BiH, odbacuje kritike da entiteti koče zajedničke institucije.

- Čist potrošački budžet, mi imamo preporuku MMF da budžet institucija BiH ne da treba da bude na istom nivou već na manjem. Ljudi mi gore potrošimo milijardu maraka na plate , šta smo isporučili? Јa da sam imao mogućnost da predložim manji budžetski okvir. ja bih predložio - kaže Amidžić.

Ipak budžetski okvir ostao je isti. Unutar njega pojedini korisnici poput CIK zbog predstojećih lokalnih izbora dobili su više dok je za 43 institucije BiH predviđeno manje sredstava uključujući i ministarstvo odbrane za koje je ministar Zukan Helez tražio 18 miliona KM više u budžetu za 2024. jer sadašnjih 392 tvrdi nije dovoljno za funkcionisanje.

- Ispod ove cifre koju sada imamo za budžet za OS BiH sigurno neće ići, ja to neću dozvoliti. Može biti samo povećan, umanjen neće biti - izjavio je Helez.

Amidžić kaže da građani ne znaju da, kada je u pitanju Ministarstvo odbrane, u 2023. godini istom budžetskom korisniku ostalo je 20 miliona neutrošeno.

- Nema izvršenja, i postavlja se pitanje da budžet Ministarstva odbrane treba da raste, pa što da raste kada je ostalo 30 miliona i 743 000 maraka neutrošeno - upitao je Amidžić.

Iako Amidžić nije rekao ko blokira usvajanje budžeta za 2024.godinu, poznato je da ministri iz „Trojke“ odbijaju da prihvate ponuđenu projekciju para za institucije BiH.

Objašnjenje da se iz 2023. prenelo čak 60 miliona neutrošenih sredstava zbog čega je besmileno tražiti povećanje od 40 miliona, njih ne zanima, piše portal RTRS.

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović je izrazio nadu da će sredinom januara biti redovna sednica na kojoj će biti i budžet institucija BiH za 2024., što je, kako kaže, za njega pravžno pitanje, koje je moralo biti završeno pre kraja prošle godine.

Prva prilika za popravni je 11. januara kada je zakazana sednica Saveta ministara ali nije navedeno da je budžet na dnevnom redu.

S obzirom na duboku krizu u BiH, zbog delovanja Kristijana Šmita, suđenja predsedniku Republike Srpske, najava nametanja zakona o tzv. državnoj imovini, usvajanje budžeta moglo bi da se prolongira a BiH da nastavi da egzistira na privremenom finansiranju na duži period, zaključuje RTRS.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>