• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kampanja srpske diplomatije donela institucionalnu vezu Srbije sa Teslinom laboratorijom

E. T.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prvi milion za Teslinu laboratoriju Ilon Mask

  • 0
Nikola Tesla, naučnik Foto: Profimedia/Roger Viollet

Strateška kampanja srpske diplomatije "Tesla - Energija mira", uspostavljena povodom obležavanja osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu, donela je i institucionalnu vezu Srbije sa jedinom Teslinom preostalom laboratorijom na svetu, na Long Ajlendu, kao i nekoliko inicijativa vezanih za uvođenje međunarodnog Teslinog dana i uspostavljanje Tesla nagrade - ekvivalentu Nobelovoj nagradi.

Kampanja na čijem čelu je ambasador - nacionalni koordinator Ljiljana Nikšić - bila je prilika ne samo za veze sa laboratorijom i Teslinim naučnim centrom Vordenklif (TSCW), već i da se osvetli jedan manje poznat deo života Nikole Tesle i kuća u kojoj je živeo od 1902. do 1904. godine, kada je zbog novog velikog sna napustio Njujork i život u hotelima među kojima je i manje pominjani St. Regis, na Petoj aveniji, koji na proleće otvara hotel u Kuli Beograd.

Tesla je u kući na samoj obali Atlantika živeo u vreme izgradnje laboratorije i čuvenog Teslinog tornja o čijoj grandioznosti i danas svedoči temelj na čije uglove je on lično, kao provodnike, postavio 10 kamenih ploča od specijalne gnajs stene, piše Tanjug.

Tek pre tri godine postavljena je spomen ploča na ulaz u kuću u Šoramu sagrađenu u najvećem delu na temeljima one koju je Tesla iznajmljivao, a u kojoj je autentičan samo kamin.

Na tabli su ispisane reči Teslinog biografa Marka Sajfera "Tesla je 1902. godine iznajmio ovu kuću, bila je njegov dom tokom rada na Vordenklifskom tornju. Tu je voleo da pliva i da sa uzvišenja u zadnjem delu dvorišta kao i sa same obale upravlja sopstvenim izumom - čamcem na daljinsko upravljanje".

Sećanje na Teslu i njegov život u toj kući, danas čuvaju Brbara Dadino i njen suprug Daniel Birn.

O tome da je u kući živeo "Otac električnog doba" saznali su tek nakon što su 2011. godine postali vlasnici "vikendice na okeanu", a kako su oboje zaljubljenici u Teslu, rade na očuvanju uspomene na našeg gorostasa čovečanstva.

Barbara je upravo završila knjigu - neispirčanu priču o Tesli, koja obuhvata 10 godina traganja za izgubljenom istorijom Tesle u Vordenklifu.

Za to vreme, kako je Barbara rekla za Tanjug, "vikendicu" su posetili brojni ugledni gosti, uključujući i Tesline potomke i biografe.

Tesla je na Long Ajlend stigao u vreme "procvata" - nakon što je u drugoj polovini 19. veka železnica proširila usluge do Istočnog Long Ajlenda a investitor Džejms Varden, došao na ideju da napravi ekskluzivno odmaralište na obali okeana koje će živeti cele godine. Vudvil Farms je tada dobio ime Vordenklif.

Dadino podseća da je Tesla 1901. kupio 200 od 2.000 hektara koje je Varden posedovao. Na toj zemlji podigao je čuvenu laboratoriju i toranj koji je finansirao J. P. Morgan, a projektovao Stanford Vajt, slavni arhitekta čiji je projekat i prvi Medison Skver garden, najčuvenija njujorška zatvorena dvorana.

Tesla i Vajt su, kako je Dadino podsetila zamislili i novi "lepi grad" koji je Tesla planirao da nazove "Radio siti". Želeo je da bude glavni grad svetskog sistema bežične komunikacije i stalni centar naučnikovih operacija.

"Dok je laboratorija građena 1901. Tesla je svaki dan vozom stizao iz Njujorka da nadgleda radove, a u junu 1902, sve aktivnosti je premestio u Vordenklif. Iznajmio je drvenu kuću na moru i ovo mu je postao dom u naredne dve godine", rekla je ona.

"Kuća je pružala pogled od 180 stepeni na okean između Long Ajlenda i kopna gde bi leti plivao. Bio je u kontaktu sa ljudima iz kraja i lične prijatelje je pozivao u kuću", navela je ona.

Nažalost, Teslina sredstva su presušila pre nego što je uspeo da završi toranj zbog čega se vratio u Njujork 1904. da traži sredstva, rekla je Dadidno i podsetila da Vardenklif postaje Šoram 1906.

Toranj je srušen i pretvoren u staro gvožđe 1919. dok je laboratorija nešto kasnije zaplenjena - međutim, Tesla nikada nije odustao od sna o sistemu bežičnog prenosa poruka i energije širom sveta, kazala je Dadino.

Dugi niz godina zaboravljeni su i laboratorija i kuća na Long Ajlendu. Teslina slava i njegova dostignuća jedno vreme su izbledeli, ali je njegovu laboratoriju "ponovo otkrila" grupa učitelja iz Šorama.

U akciji, koju je potom 2013. pokrenuo strip crtač Metju Inman, prikupljen je novac za otkup zemljišta. Zahvaljujući donacijama zaljubljenika u Teslu iz 108 zemalja uključujući i SAD - svaku od 50 američkih država, DC i pet teritorija, sprečeno je potpuno uništenje laboratorije.

Za sve to vreme tim Teslinog naučnog centra Vordenklif na čelu sa Markom Alesijem organizovao je brojne akcije. Do sada je prikupljeno oko 15 miliona dolara, a cilj je 20 kako bi TSCW prerastao u Muzej i globalni naučni centar.

Između ostalog priređivali su donatorske gala večeri kao i premijeru filma "Tesla" kojoj su, u vreme pandemije, prisustvovali glavni junaci Itan Houk, Kajl Meklahlan i reditelj Majkl Almereida.

Poseta TSCW ambasadora Ljiljane Nikšić, koja je od ove nedelje i pomoćnik ministra za sektor javne i kulturne diplomatije i generalnog konzula Vladimira Božovića, bila je prva i jedina poseta srpskih zvaničnika od 2013. kada je delegacija na čelu sa tadašnjim predsednikom Srbije laboratoriji poklonila spomenik Nikole Tesle.

Nakon požara u laboratoriji, koji je izbio 21. novembra prošle godine potrebna suma se povećala za tri miliona da bi kompleks izledao kako je zamišljeno i da bi u junu u prvoj fazi bio otvoren Centar za posetioce.

U tom cilju nastavljeno je prikupljanje novca, a država Srbija pozvala je na akciju "Moja cigla za Teslu", koja svima daje mogućnost da kupe ciglu neposredno uz spomenik i u nju "uklešu" poruku.

Prvi milion za Teslinu laboratoriju Ilon Mask dao je 2013. godine.

Svake godine, TSCW donira 150.000 dolara, a u završnoj fazi uložiće još pet miliona kako bi napravo najveći toranj na svetu "Teslin toranj" na temeljima "Vordenklifskog" ispod koga su i danas ostali tuneli kojima je premrežen čitav prostor od šest hektara.

U kraju oko Tesline laboratorije danas uglavnom žive nuklearni fizičari sa porodicama.

Toranj je bio visok 187 stopa, a pod zemljom je imao konstrukciju od 120 stopa.

Prvi i jedini put Tesla ga je testirao 1903. stvarajući jake svetlosne i zvučne efekte.

Njegov projekat je, nažalost bio kratkog veka i napušten je 1906. zbog prekida finansiranja - jer je J. P. Morgan je shvatio da će Teslin izum biti konkurencija dalekovodima koje je posedovao.

Cilj strateške kampanje, tokom koje je promovisano i 80 Tesla ambasadora, istaknutih pojedinaca, diplomata, umetnika, naučnika, titule koju je ustanovio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, bio je i da laboratorija dobije žig Uneskove svetske baštine od značaja za čovečanstvo.

Tesla je preminuo 7. januara 1943. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>