• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemci ušli u drugi dan "nedelje besa": Više od 100.000 farmera i 24.000 traktora samo u Bavarskoj

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema zvaničnim podacima vlasti, u protestima širom zemlje učestvovalo je ukupno oko 100.000 traktora i drugih vozila. Broj učesnika se procenjuje na oko 130.000

  • 8
nemačka, protest Foto: Frank Hoermann / SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia

Desetine hiljada farmera je i danas na nemačkim ulicama, i tako će verovatno biti narednih dana, budući da su protestanti najavili "nedelju besa", nezadovoljni novim merama Vlade Nemačke koje se odnose na ukidanje subvencija za gorivo. BILD i danas piše da Nemačka odavno nije videla tako veliki protest; i još nije gotovo.

Za danas, 9. januar, najavljene su nove akcije. Međutim, očekuje se da će naredni planirani protesti - nakon jučerašnjeg najburnijeg dana - biti manjeg obima. Ne bi trebalo da bude većih blokada saobraćaja, međutim, to bi moglo da se promeni u sredu, kada u isto vreme počinje trodnevni štrajk Sindikata mašinovođa GdL, za koji se očekuje da će trajati do petka.

Na početku protesta poljoprivrednika u ponedeljak, bilo je dugih konvoja na ulicama, najpre u Berlinu i Minhenu, premda su demonstracije sprovedene u gotovo svim većim gradovima; takođe, farmeri su blokirali ulaze na auto-puteve. Među poljoprivrednicima, piše BILD, vlada velika frustracija zbog planiranog smanjenja subvencija za agar dizel.

nemačka, protest Frank Hoermann / SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia

Ali, u protestu su učestvovali i vozači kamiona, zanatlije i druge grupe radnika. Mnogi farmeri su se u Berlinu juče vozili do Brandenburške kapije, a više od 100.000 njih je izašlo na ulice samo u Bavarskoj, gde je takođe zabeleženo 24.000 traktora; u Severnoj Rajni-Vestfaliji je bilo 19.200 traktora, a u regiji Baden-Virtemberg - čak 25.000.

Prema zvaničnim podacima vlasti, u protestima širom zemlje učestvovalo je ukupno oko 100.000 traktora i drugih vozila. Broj učesnika se procenjuje na oko 130.000.

U Minhenu je raspoređeno 400 policajaca, a demonstracije su protekle mirno, dodaje BILD u svom članku, koji inače prati dešavanja iz minuta u minut. Prema komandi policije, prilazni putevi ka centru grada su bili „uredni“, a vozači Hitne pomoći su se čak i javno zahvalili protestantima zbog toga.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mario

    9. januar 2024 | 08:52

    Nemci su valjda shvatili šta im je donelo ovo stanje.Hocete sankcije Rusiji .Što ste tražili to ste dobili.

  • Nikolas

    9. januar 2024 | 08:28

    NEMACKA MOTOR EU ZARIBAO SKROZ!!!!

  • Leka paor

    9. januar 2024 | 08:32

    I šta sad kažu naši političari?Nas zaustave u Opovu,jer gde da ugrozimo BG,a u Nemačkoj blokada Berlina i autoputeva.Oni štrajkuju zbog smanjenja subvencija na dizel,a mi te subvencije nikad nismo imali!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>