• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpuna blokada u Nemačkoj, hiljade poljoprivrednika na traktorima: "Najveći protest u posleratnoj istoriji"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mediji uveliko pišu da danas maltene neće biti nijednog dela Nemačke koji će "funkcionisati normalno"

  • 3
nemačka, protesti Foto: ARMIN WEIGEL / AFP / Profimedia

Na samom startu nove godine u Nemačkoj se dešavaju velike pobune radnika, iz raznih branši. Doduše, nije to novina, s obzirom na sve izraženije egzistencijalne probleme u najvećoj evropskoj ekonomiji, ali su ponovo "najglasniji" železničari i poljoprivrednici.

I jedni i drugi se bore za bolje radne uslove, pri čemu mašinovođe traže jednokratnu pomoć od 3.000 evra i povećanje plate, uz smanjenje broja radnih sati, dok poljoprivrednici protestuju jer Vlada Nemačke planira da ukine subvencije za goriva.

Ukidanje potpora u sektoru poljoprivrede je još sredinom decembra izazvalo reakcije i izvelo poljoprivrednike na ulice, a sinoć je na hiljade njih na traktorima stiglo u centar Berlina, najavljujući veliki protest širom zemlje, koji kreće danas, 8. januara.

Mediji uveliko pišu da danas maltene neće biti nijednog dela Nemačke koji će "funkcionisati normalno", usled velikih blokada. Poljoprivrednicima su se, naime, pridružili i vinogradari, odnosno uzgajivači svinja.

 

Berlin je, doduše, prošlog četvrtka popustio pred pritiskom farmera i predložio smanjenje subvencija u više faza. U ovoj godini, one bi trebalo da budu smanjene za 40 posto, a u 2025. i 2026. godini za po 30 posto, čime bi se rok potpunog ukidanja pomoći pomerio za dve godine.

Ipak, čini se da ta mera nije bila "dovoljno dobra" za ovu grupu radnika.

Kako prenosi nemački BILD, situaciju dodatno komplikuje činjenica da se od 8. januara hiljade učenika vraća u školske klupe, ali će zbog ovih blokada njihov dolazak u školu biti otežan, pa čak i onemogućen. Zasad nema većih mera, osim što su pojedine savezne države ove nedelje ukinule zabranu vožnje nedeljom za kamione, kako bi se sav teret na vreme prevezao.

- Nešto opasno se sprema. U ponedeljak će biti veoma veliki, verovatno i najveći protest u posleratnoj istoriji - rekao je jedan državni službenik.

Inače, poljoprivrednici danas nose razne transparente sa sobom, a na nekima piše: "No farmer, no future", što bismo mogli da prevedemo kao: "Bez farmera nema budućnosti".

Farmeri nikad odlučniji u svojoj nameri

Jedan od profesora ustavnog prava, Volker (61), sa Univerziteta u Oldenburgu, jasno je istakao: „Demokratija cveta na demonstracijama. Svako mora da ima priliku da izrazi svoje mišljenje na jednostavan, jasan i precizan način – posebno sa drugima i sa jakim uticajem na javnost”.

Osnovno pravo na slobodu okupljanja, koje garantuje ustav, jedno je od najvažnijih za demokratiju, dodaje. Ali, jasno kaže i da sloboda demonstracija nije neograničena, tj. da su nasilje i krivična dela crvene linije koje ograničavaju slobodu.

Prošle nedelje je, naime, bilo žestokih kritika nakon što su farmeri pokušali da upadnu na trajekt u Severnom moru, na kojem je (u svoje slobodno vreme) boravio vicekancelar Robert Habek (Zeleni).

Prof. Josef Franc Lindner (57), koji se takođe bavi ustavnim pravom na Univerzitetu u Augsburgu, za BILD je rekao: „Svaka akcija mora biti unapred registrovana kod organa nadležnog za pravo okupljanja. Sastanci se mogu održavati samo u obimu i na način na koji su registrovani“.

Prema njegovim rečima, to znači da „ono što nije registrovano - nije ni zakonito“.

„Ako je skup prijavljen, može se održati samo ovaj skup. Onda ne bi trebalo da bude blokade”, dodaje Josef Franc Lindner.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    8. januar 2024 | 10:26

    Je l zbog klimatskih promena ukidaju subvencije? Unistavaju poljoprivredu i stocarstvo zbog "ocuvanja planete" a guraju bube i vestacko meso iz fabrike kao zamenu...

  • Kiza

    8. januar 2024 | 15:07

    Šta je sada nema komentara dole vlada, dokle poskupljenja, poljoprivreda je osnovna grana privrede, oni nas hrane, da je ovo u Srbiji bilo bi 1000 komentara koliko je nama loše

  • Preporuka

    8. januar 2024 | 13:22

    Dobro im ide zato i mi treba da idemo u njihovu zajednicu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>