• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koga hoće - hoće: Saudijci imaju neiskorišćene rezerve minerala, vredne 2,5 biliona dolara

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nafta, svakako, nije jedini resurs bogate kraljevine

  • 0
saudijska arabija Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija je skoro udvostručila procenu vrednosti svojih mineralnih resursa i "smeše" joj se unosni ugovori, potpisani tokom Foruma o budućim mineralima (Future Minerals Forum), održanog ove nedelje u Rijadu, rekli su ministri za CNBC.

Procene vezane za neiskorišćene rezerve minerala u kraljevini skočile su sa 1,3 biliona dolara u prognozi za 2016. na 2,5 biliona dolara u ovogodišnjoj oceni, prema saudijskom ministru za mineralne resurse i industriju, Bandaru Al Horaefu.

Resursi uključuju zlato, bakar, fosfate i elemente retkih ruda, nudeći već prebogatoj državi nove izvore podzemnog bogatstva, pored ogromnih rezervi nafte.

- Veoma smo uzbuđeni zbog ove vesti... To je zaista rezultat onoga što smo radili u poslednje četiri godine - rekao je Al Horaef za CNBC.

Saudijska vlada je najavila da će na godišnjem Forumu o mineralima biti potpisani poslovi vredni 20 milijardi dolara, a ministar rudarstva je pozdravio nedavne reforme zakona i poslovne prakse, kao ključne za taj neočekivani prihod.

- Obnavljanje našeg zakona o investicijama pomoglo je da se mnoge investicije otkriju, broj licenci koje smo izdali u poslednje dve godine je oko 4.500 - rekao je Al Horaef i dodao:

"Tu je, plus, i iznos potrošnje za program geoloških istraživanja; samo ove dve stvari nam omogućavaju pristup informacijama i podacima o različitim rezervama. A lepota ovih brojki zaista je kombinacija novih otkrića, posebno sa retkim zemnim metalima, plus više zaliha onoga što već znamo, u fosfatu, zlatu, bakru, i cinku, i tako dalje. Dakle, to je kombinacija svega ovoga".

Ministar je napomenuo da su brojke zasnovane "samo na 30% istraživanja".

U fokusu je Arapsko-nubijski štit, kontinentalni štit na Bliskom istoku i u istočnoj Africi, za koji se veruje da je bio mesto rudarskih aktivnosti i istraživanja hiljadama godina. Saudijska Arabija je razvila 33 nova istražna mesta za rudarstvo i ima za cilj da stranim investitorima dodeli više od 30 dozvola za istraživanje rudarstva u 2024. godine, saopšteno je na Forumu.

Zajednički napori za ulaganje u istraživanje minerala i rudarenje, kao i izdavanje licenci stranim investitorima, deo su programa Saudijske Arabije "Vision 2030", inicijative vredne više biliona dolara koju je pokrenuo prestolonaslednik Mohamed bin Salman, sa ciljem da diversifikuje ekonomiju kraljevstva.

Drugim rečima, tako da Saudijska Arabija ne bude poznata samo po nafti, već da privuče strane investicije i na račun drugih rezervi, i tako obezbedi više poslova svojoj rastućoj mladoj populaciji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>