• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl i Amazon otpuštaju stotine zaposlenih

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija Alfabet, vlasnik Gugla, u 2023. godini je otpustila 12.000 zaposlenih, a Amazon 27.000 radnika

  • 0
amazon Foto: Shutterstock

Američki tehnološki giganti Gugl i Amazon su u odvojenim saopštenjima naveli da će otpustiti stotine radnika. Tačnije, Gugl je objavio da će se "rastati sa nekoliko stotina" zaposlenih i reorganizovati nekoliko odeljenja, prenosi Rojters.

Otkaze će dobiti radnici u glavnom inženjerskom odeljenju kompanije, kao i u odeljenjima uključenim u razvoj glasovnog asistenta (Voice Assistant) i razvoj proizvoda kao što su pametni telefoni Piksel, pametni kućni uređaji Nest i fitnes narukvice Fitbit.

Pored toga, "većina" zaposlenih u odeljenju specijalizovanom za razvoj u oblasti proširene stvarnosti (augmented reality) biće otpuštena, dodaje se u saopštenju Gugla.

Amazon je u istom danu kada i Gugl najvio otpuštanje, takođe "stotina zaposlenih", pre svega u servisu za striming Tvič (Twich) i Prajm video, kao i u filmskom studiju Metro Goldvin Mejer koji je Amazon kupio 2021. godine, prenosi CNBC. Samo Tvič otpušta 500 radnika, odnosno 35 odsto celokupne radne snage.

Kompanija Alfabet, vlasnik Gugla, u 2023. godini je otpustila 12.000 zaposlenih, a Amazon 27.000 radnika. Tehnloške kompanije širom sveta su zbog pada prihoda prošle godine otpustile više od 260.000 zaposlenih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>