• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kažu da je svet u "geopolitičkoj recesiji": Šta to znači?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rastući nivo sukoba menja globalno vođstvo

  • 0
ekonomija Foto: Shutterstock

Geopolitički "lonac" ključa od tenzija između Amerike i Kine, rusko-ukrajinskog rata i intenziviranja sukoba na Bliskom istoku. Porast geopolitičkih nemira sve više zabrinjava tržišta i privredu, rekli su stručnjaci u podkastu Goldman Saksa i dovodi do, kako neki smatraju, "geopolitičke recesije".

Prema jednom politikologu, rastući nivo sukoba doveo je svet u „geopolitičku recesiju“ pošto se globalno vođstvo menja i dinamika moći izobličava.

- To je ono što ja smatram geopolitičkom recesijom - rekao je Ian Bremer iz Evroazaijske grupe za Goldman Saks.

- Institucije koje imamo na globalnom nivou, [koje su] namenjene stvaranju nivoa upravljanja, više nisu u skladu sa osnovnom ravnotežom moći u svetu - dodaje.

Pokretač geopolitičkog pada je rastuća moć Kine i globalnog juga, dok Japan i Evropa klize u opadanje. I kako se ta politička drama razvija, ona se širi po ekonomijama.

- Svako pojedinačno preduzeće u svakoj geografskoj oblasti nalazi se uhvaćeno u unakrsnoj vatri geopolitike — to je novo - rekao je u epizodi Džered Koen, predsednik za globalne poslove Goldman Saksa prenosi Business Insider.

Podsetimo, juče je cena nafte tipa Brent porasla na 80 dolara zbog sukoba u Crvenom moru.

- Osim ako niste u energetskom ili tehnološkom sektoru, bili ste uglavnom imuni na te geopolitičke dinamike - dodao je.

Koen je objasnio da je u eri hiperglobalizacije koja je upravljala globalnom ekonomijom, „geopolitički centar gravitacije” uglavnom bio na Bliskom istoku. Ali nakon pandemije koronavirusa, lokus te napetosti migrirao je na rascep Vašington-Peking.

Neizvesnost na globalnom nivou doprinosi i to što su najpredvidljiviji državni akteri otišli ​​„izvan scenarija“, što je stvorilo deficit kredibiliteta.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>