• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jača saradnja između dve svetske sile: Kina ostaje "po strani"?

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indija je posebno zainteresovana za bilateralno partnerstvo sa SAD u oblasti ključnih minerala

  • 1
Mapa jezika u Indiji Foto: Shutterstock

Prema podacima iz 2022, najveća globalna ekonomija je Amerika (SAD), a slede Kina, Japan, Nemačka i Indija. Ova potonja država je, u međuvremenu, postala i najnaseljenija na svetu, a s obzirom na to da i ekonomski sve brže napreduje - pitanje je vremena kada će preteći "rivale".

I dok Kina nastavlja da "prkosi" željama i prohtevima ostatka sveta, oslanjajući se na svoje resurse i sopstvenu proizvodnju, "SAD i Indija su se saglasile da ojačaju svoje trgovinske veze i prodube saradnju u oblastima kao što su ključni minerali", izjavila je predstavnica SAD za trgovinsku politiku, Ketrin Taj.

Indijski ministar trgovine, Pijuš Gojal, i Ketrin Taj su održali godišnje pregovore o trgovinskoj politici u Nju Delhiju, preneo je Rojters. Taj se, inače, nalazi u trodnevnoj poseti Indiji.

Dve zemlje se zalažu za unapređenje perspektiva bilateralne trgovine, prevazilaženje diplomatskih tenzija nakon što je Vašington krajem prošle godine tvrdio da je indijski zvaničnik imao veze sa osujećenom zaverom za ubistvo vođe separatističkih Sika na tlu SAD, dodaje se, a Indija je navela da je svaka takva akcija suprotna politici vlade i da je pokrenula istragu o optužbama.

Tokom razgovora između Taj i Gojala, Indija je navela da je zainteresovana za bilateralno partnerstvo u oblasti ključnih minerala. Takođe, zatražila je od SAD da olakša viznu politiku prema privrednicima iz Indije i zahtevala od Vašingtona da vrati bescarinski pristup pojedinoj robi pod takozvanim sistemom preferencija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pirko

    15. januar 2024 | 15:01

    Indijci su u principu prevrtljivi istočnjaci kojima se ne može verovati. Više puta su to dokazali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>