• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stefan je poljoprivrednik u Nemačkoj, objašnjava sve probleme: Nekoliko hiljada evra daju osiguranju

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog upravljanja šumom i zemljištem, odnosno zbog te dve sfere biznisa, Stefan Holfert godišnje mora da plati čak 4.800 evra više

  • 2
Nemačka, protesta poljoprivrednika Foto: Tanjug/AP

Desetine hiljada farmera izašlo je ove nedelje na ulice - uključujući i građane Saksonije. Krenulo je u Berlinu, Minhenu, a zahuktalo se i u Drezdenu. Danas je, zapravo, sedmi dan tzv. "nedelje besa" tokom koje farmeri - kroz proteste - negoduju zbog vladine odluke da ukine subvencije za gorivo.

Međutim, to je samo "vrh ledenog brega". Prema pisanju tag.24, dešava se "prava seljačka pobuna", isprva zaista izazvana pomenutim subvencijama, ali se onda ispostavilo da se radi i o nečem "višem".

Naime, građani Drezdena objašnjavaju kako su pod velikim stresom, jer se suočavaju sa "porastom birokratije, službenim ludilu i nedostatkom poštovanja".

Recimo, Stefan Holfert (43) je čovek sa diplomom inženjera šumarstva i zaštite zemljišta; ali i poljoprivrednik. Zajedno sa suprugom Elenom (42) vodi malu firmu koja se bavi poljoprivredom i šumarstvom.

"Radimo i za opštine, na primer, na poslovima košenja. Nismo mogli da se požalimo, imali smo mnogo narudžbina", priča on i dodaje da pored obradive zelene površine, gazduju i šumom, imaju skoro 70 ovaca...

Ipak, Holfert ukazuje da su određeni problemi počeli i pre pandemije, a tiču se nabavke rezervnih delova, odnosno poteškoća u isporuci, što "parališe" njihov vozni park sačinjen od traktora i drugih mašina.

Nemačka, protesta poljoprivrednika Foto: Tanjug/AP

Osim toga, kao vlasnici i šume i kompanije, morali su dvaput da uplate novac u fond za osiguranje, a povrh svega su "građevinska i komercijalna odgovornost", za koju odvajaju nekoliko hiljada evra godišnje.

Nemački političari su, pritom, poručili da "nikome ne bi trebalo da bude gore u okviru reforme poreza na imovinu koja će se primenjivati od 2025. godine". Ali, na kraju balade, i opštine odlučuju o tome.

Holfert je upravo dobio obaveštenje od opštine Klingenberg, gde njegova kompanija ima pašnjake. U budućnosti će morati da plati skoro duplo više - na ime poreza.

Sve u svemu, farmerima život u poslednje vreme ponajviše otežavaju poreska pitanja, procedure, prikupljanje potvrda i dokumenata. Dakle, tu su takse na gorivo, vozila... Zbog upravljanja šumom i zemljištem, odnosno zbog te dve sfere biznisa, Nemac godišnje mora da plati čak 4.800 evra više.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dd

    14. januar 2024 | 11:43

    Trazili ste,gledajte!Rat kosta.

  • Milan

    14. januar 2024 | 13:54

    Čudno da oni njihovi I naši fašisti nisu optužili Vučića, Putina ili čak Kinu..Šta predlažu Bernok, Fiona I ostala firerovi naslednici....?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>