• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uskoro isplata subvencija za 2023: Neće biti formirana Poljoprivredna komora

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je objasnio da do sada nisu mogli da ih ubacuju zbog problema, međutim sada će imati tu mogućnost i biće poseban javni poziv

  • 0
Subvencije, poljoprivreda Foto: Shutterstock

Nedeljko Savić iz Udruženja Stig iz Požarevca rekao je danas nakon završenog višečasnovog sastanka u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić da je postignut dogovor da neće biti formirana Poljoprivredna komora, kao i da će Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta za koje do sada nisu dobijali subvencije.

On je dodao da su se premijerka i ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković složile da neće biti osnovana Poljoprivredna komora. Na sastanku je bilo reči o načinu prijavljivanja parcela na platformi e Agrar, pogotovo prijavljivanja onih zemljišta za koje se nikada do sada nisu dobijale subvencije i dogovoreno je da će u roku od 45 do 60 dana, kada bude formirana nova Vlada biti promenjen Zakon koji će omogućiti da uz pomoć predloga izjave te parcele ubace.

On je objasnio da će biti raspisan javni poziv za te parcele i dodao da je novina da će novim zakonom biti propisano da vlasnici zemljišta koji ne obrađuju zemljište, budu u obavezi da sklapaju ugovor sa zakupcem tog istog zemljišta.

"Biće ne ugovori, nego predlog izjave i te izjave moraće da budu overene kod notara, znači izjava od strane nas za parcele koje ne možemo da ubacimo usled nerešenih pravnih osnova ili problema, overene našim i potpisom notara", rekao je Savić.

On je objasnio da do sada nisu mogli da ih ubacuju zbog problema, međutim sada će imati tu mogućnost i biće poseban javni poziv.

"Dobićemo formu izjave da se pisanom odgovornošću obavezujemo da radimo te parcele i da ćemo na iste imati pravo da naplatimo subvenicje koje nam pripadaju", rekao je on.

On je rekao da su na sastanku bila pristna samo Udruženja koja su stala iza zahetva i tražila sastanke sa ministrkom i premijerkom. Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković rekao je da jedna od tema sastanka bile i neisplaćene subvencije poljoprivrednicma za 2023. godinu.

Prema njegovim rečima, ministrarka je rekla da poljoprivrednici kojima nisu isplaćene subvencije, mogu da očekuju uskoro isplatu. Što se tiče pogodnosti za cenu goriva, ostaje umanjena cena na NIS-ovim pumpana od 179 dinara po litru, a na ostalim pumpama po tržišnoj ceni uz refakciju od 50 dinara.

Kako je dodao teme narednog sastanka biće povezivanje gazdinstava i nastavak razgovora oko cene goriva.

(Telegraf Biznis Tanjug)

Video: Tanasković: Krenuli smo sa isplatom subvencija poljoprivrednicima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>