• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na listi 1.000 najbrže rastućih kompanija u regionu - dominiraju srpske firme

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni motor rasta firmi u regionu je ubrzani rast tržišta nekretnina što utiče na građevinsku industriju, kao i rast potrošnje u hotelijerstvu i turističkim agencijama

  • 2
Srbija, grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis Foto: Pixabay

Na listi TOP 1.000 brzorastućih kompanija u regionu najviše je firmi iz Srbije - 306 preduzeća, a iza nje se nalaze Hrvatska sa 299 i Slovenija sa 223 firmi, objavile su sarajevske Poslovne novine.

Adria Regiju, u ovom istraživanju, uz Srbiju čine Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Albanija. Ukupan zbir prihoda pomenutih 1.000 kompanija je u 2023. godini iznosio 12,9 milijardi evra.

Glavni motor rasta firmi u Adria regionu, ali i skoro u svim zemljama pojedinačno, je ubrzani rast tržišta nekretnina čime je sektor građevinarstva postao predvodnik među brzorastućim industrijama.

Veliki broj građana u zemljama regiona smatra da je kupovina nekrenina najbolji način da se zaštite od inflacije, što podstiče izgradnju kako stambenih, tako i nestambenih objekata.

Rast prihoda beleže i putničke agencije i hoteli i privatan smeštaj, što je moguće tumačiti kao rast turizma nakon stagnacije u ovom sektoru tokom pandemije.

Lista je zasnovana na rastu prihoda kompanija u poslednje tri godine i kompanije su rangirane prema složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate, odnosno CAGR).

Najnoviji poredak brzorastućih kompanija u Adria Regiji našao se prvi put na onlajn platformi koju su plasirale Poslovne novine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darac

    15. januar 2024 | 14:38

    "Glavni motor rasta firmi u Adria regionu, ali I SKORO u svim zemljama pojedinačno, je ubrzani rast tržišta nekretnina čime je sektor građevinarstva...". Znači da u nekim zemljama sektor građevinarstva nije glavni motor. Kojim?

  • Samo kažem

    15. januar 2024 | 14:36

    Srbija - 306 preduzeća. Hrvatska - 299. A Hrvaćana duplo manje. Pametnom dosta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>