• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su posledice napada Huta gore od krize izazvane kovidom? "Preti nam porast inflacije"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekonomski stručnjak Mohamed El-Erian rekao je da "ovaj šok, ipak, neće biti tako veliki"

  • 0
jemen Foto: John Lamparski / Zuma Press / Profimedia

Svetu preti opasnost od ponovnog rasta inflacije, kažu vodeći ekonomisti, nakon analize događaja u Crvenom moru, odnosno višenedeljnih napada Huta na brodove koji koriste vitalni trgovački put.

Mohamed El-Erian kaže da, iako poremećaji u isporukama nisu bili tako ozbiljni kao tokom kovida, on ipak upozorava da će doći do rasta cena, odnosno da će ovi događaji pogoditi ekonomski rast.

Nekoliko brodarskih kompanija je proteklih nedelja zaustavilo svoje brodove koji koriste rutu kroz Crveno more, a SAD i Velika Britanija su prošle nedelje pokrenule vojne udare protiv Huta.

El-Erian, predsednik škole Queens' College i glavni ekonomski savetnik u gigantu finansijskih usluga Allianz, rekao je za BBC: "U odnosu na ono što bi se inače dogodilo, videćemo višu inflaciju, veće stope na hipoteke i niži rast. U apsolutnom smislu, međutim, to je ništa u poređenju sa onim što smo imali 2021. i 2022. Ovaj šok neće biti tako veliki".

Sve u svemu, važno je istaći da oko 12-15% globalne trgovine putuje kroz Crveno more preko moreuza Bab al-Mandab - kanala koji razdvaja Eritreju i Džibuti na afričkoj strani i Jemen na Arapskom poluostrvu, kao i preko Sueckog kanala koji već trpi posledice.

Pobunjenici Huti, koje podržava Iran, počeli su da napadaju komercijalne brodove raketama i bespilotnim letelicama krajem prošle godine, u "znak solidarnosti" prema Palestini koja je u ratu sa Izraelom.

Velike brodarske kompanije od tada preusmeravaju svoja plovila oko afričkog Rta dobre nade, što može produžiti putovanja do 12 dana - za teret koji putuje između Singapura i severne Evrope. Kašnjenje bi, zapravo, moglo biti i duže, čak 18 dana, za brodove koji plove između Singapura ka istočnom Mediteranu, navodi nemački gigant Hapag-Lloyd.

Ova kompanija, koja je 21. decembra zaustavila svoje brodove koji plove Crvenim morem, saopštila je da troškovi preusmeravanja brodova oko Rta dobre nade koštaju milione dolara dodatnog goriva.

BBC dalje posebno izveštava o stanju Velikoj Britaniji gde je inflacija – koja meri tempo kojim cene rastu – naglo pala sa visokih 11,1% u oktobru 2022. na 3,9% u godini do novembra. Dodaje se da je rat Rusije sa Ukrajinom podstakao inflaciju, posebno povećavši cene nafte i hrane. Najnovija cifra inflacije za decembar biće objavljena u sredu, 17. januara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>