• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počeo Davos: Okupila se svetska poslovna elita, ali i aktivisti koji traže veći porez na bogatstvo

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Foruma, posebno svetlo će ove godine biti bačeno na četiri teme

  • 3
davos Lian Yi / Xinhua News / Profimedia

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu počinje danas i trajaće do 19. januara, a na njemu će učestvovati više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Foruma, kao i lideri civilnog društva, stručnjaci, predstavnici mladih, društveni preduzetnici i novinske agencije. Ukupno se očekuje oko 2.800 zvanica.

Ključne teme ovogodišnjeg, 54. po redu foruma u Davosu jesu:

  • Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu;
  • Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru;
  • Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo;
  • Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju.

Očekivano, dobar deo Foruma će proteći i u razgovorima o krizi na Bliskom istoku, te o ratu u Ukrajini. Tamošnji predsednik, Volodimir Zelenski, stigao je danas na aerodrom u Cirihu.

Zelenski Zelenski / Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / AFP / Profimedia

Na forumu će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu. Učesnici skupa će biti i premijer Kine Li Ćijang, državni sekretar SAD Entoni Blinken, savetnik SAD za državnu bezbednost Džejk Saliven, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Belgije i Španije Aleksander De Kro i Pedro Sančez, kao i predsednik Argentine Havijer Milej.

davos Foto: World Economic Forum Annual Meet / Avalon / Profimedia

Učestvovaće i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis i drugi.

Osim njih, tu su i brojni ekološki aktivisti koji su poneli transparente s jasnim porukama, kao i oni koji smatraju da treba uvesti veći porez bogatašima. Posebno se govori o eliti koja u Davos stiže svojim privatnim avionima, jednim od najvećih zagađivača planete, a istovremeno govori o negativnim uticajima na klimu i životnu sredinu.

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela će, prema programu foruma, diskutovati u utorak sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Klausom Švabom. Podsećamo, prema oceni CNN-a, Nadela je proglašen za najboljeg izvršnog direktora u 2023. godini zbog toga što se američka kompanija na tržištu ponovo pojavljuje kao tehnološki inovator.

Učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu će se u četvrtak obratiti i izvršni direktor kompanije za razvoj veštačke inteligencije Open AI, Sem Altman, u okviru debate "Tehnologija u turbulentnom svetu".

Gaza, Ukrajina, Crveno more

Svakako, nije moguće izbeći važna geopolitička pitanja ni ovaj put, tako da će se na 54. Svetskom ekonomskom forumu govoriti i o navedenim sukobima, ali i "obnovi poverenja" među državama i zvaničnicima.

Svet, naime, mesecima svedoči ratu u Gazi za koji se mnogi plaše da će prerasti u širi sukob; to se, zapravo, i pokazalo napadima jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, koji su rekli kako napadaju "iz solidarnosti sa Palestincima".

Američki predsednik, Džo Bajden, opisao je napade Huta kao pretnju slobodnoj trgovini, a nema sumnje da se posledice već osećaju. Egipat je izvestio da su prihodi od Sueckog kanala manji za 40% od početka godine, dok je nafta pre tri dana poskupela više od 2 procenta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    15. januar 2024 | 08:33

    Najveci svetski banditi se skupili da nas uce kako da zivimo...

  • Драган

    15. januar 2024 | 12:12

    Бал западних вампира и њихових подгузних мува

  • Aleks

    15. januar 2024 | 16:50

    Ne daj Bože da neki Kindžal promaši metu i padne u Davos...to bi toliko dobra učinilo čovečanstvu da ne mogu ni da zamislim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>