• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odustaju od braka jer ne mogu da ga priušte: Stopa fertiliteta im je trenutno jedna od najnižih na svetu

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Druga najveća ekonomija ozbiljno usporava

  • 0
Vencanje, mladenci, ljubav, brak Foto: Pixabay

Viktor Li je odlučan da se uskoro oženi, ali kao i mnogi drugi mladi Kinezi koji se bore sa neizvesnim ekonomskim izgledima, dobrostojeći šangajski preduzetnik nije siguran da može to da priušti. Kako druga najveća svetska ekonomija usporava, sve veći broj ljudi odlučuje da ostane samo zbog loših izgleda za posao usred rekordne nezaposlenosti mladih i hronično niskog poverenja potrošača, što je dovelo do rekordnog pada broja sklopljenih brakova tokom 2022. godine.

- Veoma je skupo za nas da se venčamo, pogotovo u velikim gradovima kao što je Šangaj - ispričao je Viktor i dodao da to zapravo stvara veliki pritisak na mlade ljude, uključujući i njega.

Ovo oklevanje zabrinjava kreatore politike koji se bore sa padom rađanja i ubrzanim starenjem stanovništva u zemlji koja je nekada bila najmnogoljudnija na svetu.

Kineska stopa fertiliteta trenutno je jedna od najnižih na svetu, a očekuje se da će zvanični podaci sutra pokazati da broj stanovnika opada drugu godinu zaredom, obnavljajući zabrinutost zbog demografskog pada prenosi Rojters.

Prošle godine je predsednik Si Đinping rekao da je neophodno „aktivno negovati novu kulturu braka i podizanja dece” kako bi se podstakao nacionalni razvoj. Lokalne samouprave su takođe najavile razne mere za podsticanje stvaranja novih porodica, uključujući poreske olakšice i stambene subvencije, kao i novčane „nagrade“ za sklapanje braka ako mlada ima 25 godina ili je mlađa.

(Telegraf Biznis)

Video: Fenomen cvetomat stigao i na istok srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>