• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi u svetu će prodavati govedinu iz laboratorije: Stigla potvrda izraelskog ministarstva

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj proces koristi životinjske ćelije, a ne zaklane životinje, koje se često hrane i uzgajaju u bioreaktoru

  • 0
govedina, meso Foto: Unsplash

Kompanija Aleph Farms je dobila regulatorno odobrenje od izraelskog Ministarstva zdravlja za proces proizvodnje "laboratorijske" govedine. Aleph, kompanija za celularnu poljoprivredu sa sedištem u Izraelu, kaže da je to prva kompanija koja je dobila ovakvo odobrenje za uzgoj govedine.

Ovaj proces koristi životinjske ćelije, a ne zaklane životinje, koje se često hrane i uzgajaju u bioreaktoru. Takođe je pravovremen i skup proces za proizvodnju dovoljno da se formira ceo komad mesa. Dobijanje regulatornog odobrenja je podvig za koji su kompanijama koje se bave uzgojem mesa bile potrebne godine da postignu prenosi TechCrunch.

Regulatorno odobrenje daje Aleph Farms-u dozvolu da proizvodi i plasira svoj proizvod u Izraelu, u skladu sa specifičnim uputstvima za označavanje i marketing koje je dalo izraelsko Ministarstvo zdravlja, kao i završetak inspekcije dobre proizvodne prakse za svoj pilot proizvodni pogon, rekao je portparol kompanije.

Prošlog leta, Aleph je podneo zahtev u Ujedinjenom Kraljevstvu za prodaju svojih kultivisanih goveđih odreska pod brendom Aleph Cuts u toj zemlji. Ovo je usledilo nakon Alephove prijave podnete 26. jula na regulatorno odobrenje u Švajcarskoj. Oba ova podneska se još uvek razmatraju.

"Ulaz u Aziju (preko Singapura) i Bliski istok (preko Izraela) trenutno je naš glavni fokus. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti pozitivne indikacije od Singapurske agencije za hranu. Izvan APAC-a i MENA-e, podneli smo prijave u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama i unapređujemo prijave za druge zemlje", rekli su iz kompanije.

Još nisu dali informacije gde će njihovi odresci biti dostupni.

Kako se pravi "meso iz laboratorije" imali smo prilike svojevremeno da saznamo od profesora Yaakova Nahmiasa, osnivača kompanije Future Meat Technologies.

On je tada rekao da izraelske ćevape, gajenih u laboratoriji, nećemo razlikovati od srpskih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>