• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Federer reklamira firmu koja "dere": Patike kod nas koštaju 150€, cena čizama 20 puta veća od fabričke

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju su muške patike THE ROGER ADVANTAGE, poznate švajcarske kompanije "On"

  • 0
federer Foto: Ian Rutherford / imago sportfotodienst / Profimedia

Malo ko u Švajcarskoj nije čuo za domaće patike za trčanje i planinarenje "On", sa prepoznatljivim đonom - tehnologijom CloudSOLES. To, zapravo, i ne čudi budući da im je zaštitno lice čuveni sportista Rodžer Federer (42). I ne samo to, Švajcarac ima veliki udeo u kompaniji.

Ali, K-Tipp ovaj put otvara jednu drugu temu: Da li bivša teniska zvezda zna da se proizvodnja "On"-a odvija u Vijetnamu? I, koliko se jeftino proizvodi ta sportska obuća?

Naime, "On" očigledno insistira na posebno visokim maržama u poređenju sa konkurencijom. Švajcarska kompanija proizvođaču obuće iz Vijetnama plaća minimalno, ali zato proizvode kupcima naplaćuje papreno.

Proizvodnja košta manje od 20 franaka

U pitanju su muške patike On THE ROGER ADVANTAGE, koje se mogu kupiti i u Srbiji, po ceni od 17.500 dinara (na sniženju budu 14.000). Švajcarac je bio uključen u razvoj ovog proizvoda, koji njegovi sugrađani plaćaju 190 franaka u onlajn prodavnici. A koliko "On" koštaju ove patike u Vijetnamu? Svega 17,86 franaka.

Pored toga, tu su troškovi prevoza i carine od 1,62 franka i PDV od 15,39. Nakon odbitka ovih troškova, kupci iz Švajcarske dobijaju maržu od 155,13 franaka. Ostali troškovi kao što su prodaja, marketing ili osoblje - odbijaju se od ovoga. Blick piše da nije poznato koliko će proizvođaču ostati na kraju.

Za potrebe istraživanja, K-Tipp je procenio poverljive carinske podatke od jula do oktobra 2023. za 30 aktuelnih modela "On" i 20 modela drugih proizvođača. Ista je situacija i sa drugim "On" patikama, što se tiče marži i cena.

Visoka marža je najočiglednija kod planinarskih čizama: one koštaju 445 franaka, a firma "Freeview Industrial" iz Vijetnama za njih dobije samo 20,80 franaka po paru.

Dakle, "On" kupcima naplaćuje cenu veću više od 20 puta od fabričke.

Drugi brendovi, poput Pume i Adidasa, takođe imaju visoke marže - ali "On" je na vrhu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>