• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grad koji Srbi obožavaju čeka ekonomski bum? Uleću Kinezi, obećana silna radna mesta

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Viktora Orbana obećala je "hiljade pozicija", a druga primamljiva lokacija za Kineze je Meksiko

  • 1
Segedin i kompanija BYD Foto: Pixabay, Piotr Swat / Alamy / Alamy / Profimedia

Proteklih dana svedočili smo preokretu na tržištu e-vozila, kada su objavljeni poslovni rezultati kineske kompanije BYD i američkog lidera Tesla. Naime, BYD se u četvrtom kvartalu 2023. istakao po prodaji, nadmašivši brojke koje je zabeležila Tesla.

Jedno je jasno: Kina sve više dominira tržištem e-vozila i želi da bude "vođa".

Više od 5.000 električnih vozila "ukrcano" je ove nedelje na ogroman brod u kineskom Šenženu - za Nemačku i Holandiju. Ti automobili dolaze upravo iz kompanije BYD.

Domaće tržište je pokoreno, ali da bi zadržao svoj poslovni uzlet, BYD sada mora agresivnije da krene u svet; u tome će mu pomoći dva "saveznika", odnosno dve države - Mađarska i Meksiko.

Segedin kao pr(a)va adresa

Iako nijedna od dve zemlje nema veliko tržište automobila, prema pisanju CNN-a, "poslužiće kao odskočna daska" BYD-u da se nametne u Evropi i Severnoj Americi.

Inače, kineska kompanija se u decembru obavezala da će otvoriti fabriku u našem komšiluku, odnosno u Mađarskoj, što će biti njen prvi pogon za proizvodnju ličnih automobila u Evropi.

Vlada premijera Viktora Orbána rekla je da je to "jedno od najvećih ulaganja u istoriji zemlje", i da će otvoriti hiljade radnih mesta u Segedinu.

Takođe, BYD je iskazao interesovanje da otvori pogon u Meksiku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mary Poppins

    22. januar 2024 | 12:32

    Pre 10 godina je u Seged preseljena iz Švajcarske proizvodnja firme Givaudan koja je najveći proizvođač arome na svetu.Pored Givaudana u Segedin su preseljene i druge svetske kompanije. Razlog je pozicija grada koji se nalazi na raskrsnici železnice i auto puta Budimpešta Beograd Istanbul i Budimpešta Arad Bukurešt Sofija Istanbul. Univerzitet u Segedinu daje obrazovane stručnjake, a grad leži na tromeđi Mađarske,Rumunije i Srbije sa ogromnom ponudom visoko obrazovane ,stručne i jeftine radne snage. Segedin je grad koji danas ostvaruje 11% Mađarskog BDP ,grad budućnosti u krugu od 500km i srbija je u svom lopovluku, nestabilnosti ,primitivizma, na ogromnom finansijskom gubitku ,gubitku mladih kadrova i velikom slomu koji nosi takva suluda politika srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>