• 48
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić iz Skoplja: "Danas u 14 sati potpisujemo dva važna protokola za nas"

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 1. marta bi konačno trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada u zemljama ZB

  • 48
Aleksandar Vučić, Severna Makedonija, Samit Balkanskih zemalja Foto: Tanjug/Boris Grdanoski

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je juče u Skoplje kako bi prisustvovao samitu "Zapadni Balkan - Evropska unija".

Najpre je održana panel diskusija lidera iz regiona, a onda je nakon 12 sati započela konferencija za medije.

Podsećamo, Vučić je danas izjavio da će u narednim danima u okviru Otvorenog Balkana biti potpisana dva protokola koji su važni za funkcionisanje sporazuma o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu.

U 14 sati se potpisuju dva protokola, rekao je Vučić. Od 1. marta bi konačno trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada u zemljama ZB. Posebno je istaknut protokol o identifikacionim brojevima, značajan i državnim i privatnim kompanijama.

- Svi smo danas istakli da nam je važno stvaranje regionalnog tržišta, u skladu sa poštovanjem "one četiri slobode" o kojima smo govorili - naveo je predsednik Srbije i dodao da u ovom momentu imamo oko 4,5 milijarde evra na računu.

Aleksandar Vučić, Severna Makedonija, Samit Balkanskih zemalja Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

- Nivo javnog duga je kontrolisan (oko 52% u odnosu na BDP), nema potrebe za zaduživanjem - dodao je Vučić i naveo da će mart i april biti važni meseci za nas, za raspoređivanje sume novca.

- Ukoliko mi budemo uspeli da do aprila usvojimo i legislativu, što znači da bi bilo važno da parlament izabere vladu što se nas tiče najkasnije, iako to nije ustavni okvir, do 15. marta, i da probamo do kraja marta da izglasamo važne zakone, da bi u aprilu mogli oni da donesu u Evropi određene odluke, tako da bi to prvo raspoređivanje tog novca moglo da bude već u maju ili početkom juna - rekao je Vučić u izjavi za medije. Dodao je da bismo tako dobili novac pre izbora u EU koji su 9. juna.

Ponovio je važnost zelenih traka (linija) za naše kamione, radi smanjenja operativnih troškova. "Posebno su nam važne ove strukturalne stvari i promene, jer u tom slučaju mi možemo da zarađujemo novac", naveo je.

Kaže da je svetska stopa rasta, prema podacima iz Svetske banke, najlošija ove godine, uz "kovid" godinu i 2023.

Aleksandar Vučić, Severna Makedonija, Samit Balkanskih zemalja Foto: Tanjug/Boris Grdanoski

- Naša stopa rasta nije toliko loša, u odnosu na EU i evrozonu, ali moramo da ubrzamo rast. Kao što sam rekao, naš cilj uvek mora da bude 4 odsto - dodao je.

Kaže i da je tržište radne snage veoma važno za nas, i da sada "imamo sve rešeno s Albanijom i Severnom Makedonijom", te da je to bilo moguće samo preko Otvorenog Balkana.

- Srbija do kraja marta treba da izglasa važne zakone, a zatim bi u Evropi doneli određene odluke, tako da bi prvo raspoređivanje sredstava moglo da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora, ali za nas su još važnije takozvane zelene linije za naše kamione što bi strahovito smanjilo operativne troškove, ukoliko bismo ih imali sa EU - istakao je predsednik Srbije danas u Skoplju.

Od 3.100 radnika na Moravskom koridoru, njih 1.300-14.000 je iz Srbije, a ostalo su stranci, istakao je Vučić danas, odgovarajući na pitanje novinara o "uvozu" radne snage iz zemalja poput Turske i Bangladeša.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    22. januar 2024 | 12:45

    slobodno trziste rada, od Beograda do Tirane, ali zato i slobodno otimanje robe i izivljavanje nad Srbima, od Leposavica do Strpca… Zar za mene nema srece?

  • Milojko

    22. januar 2024 | 15:11

    Precedniče smanji malo doživljaj! Jesi pitao narod o tom “otvorenom balkanu”!

  • Idemo napred

    22. januar 2024 | 13:59

    Srbija u EU gde i pripada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>