• 50
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vučić obišao "Ložionicu": “Radovi će biti gotovi do kraja godine”

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Radovi obuhvataju rekonstrukciju "Ložionice" na svih 4.800 kvadratnih metara uz očuvanje prepoznatljivog izgleda

  • 50

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra "Ložionica". Kompleks "Ložionice" se nalazi kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje u Beogradu.

Obilasku je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić. Tu je bio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, te ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović.

"Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je Vučić i dodao:

"Ovo će biti jedno od najboljih mesta u gradu, najtraženijih u svakom smislu", rekao je Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, ložionica Foto: Marko Jovanović

"Ulepšaćemo i samu Gazelu. Više ne mogu da se pravdam onima koji ne vole svoju zastavu i zato ćemo okačiti ovde još tri zastave, otvorićemo vodotoranj za posetioce. Ovo privlači mnogo turista. Najviše mladih će ovde da bude i da radi iz celog sveta i regiona", rekao je Vučić.

Navedeno je da će objekat imati 4800 kvadrata.

"Ovo je prva zgrada koja se radi na ovaj način u bivšoj Jugoslaviji", navode ljudi koji realizuju ovaj projekat.

"Lepo će da izgleda ova zgrada", poručio je Vučić i dodao da sve za izložbu Expo 2027. mora da se završi do 1. decembra 2026. godine.

"Kada tražite lokacijske prostore potrebno vam je 10-12 organa, nekad i preko 70 i ako čekate na njihovo mišljenje, nikada nije kraće od 6 meseci još ako se neko nije usaglasio, to je još 6 meseci. Zato sve obilazimo i da bismo ih ubrzali, da završimo sve na vreme. Sve mora da se završi do 1. decembra 2026. i svi delovi tada moraju da imaju program za fasade i dekorativna svetla da vidimo kako da uradimo", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, ložionica Foto: Marko Jovanović

"Ovo će da okuplja mlade ljude sklone inovacijavama. Otvorićemo vodotoranj za posetioce. Otvorićemo i Istorijski muzej Srbije", rekao je predsednik i naveo da se tako radi i u Evropi.

Vučić je dodao da će investirati u domaće univerzitete, da je Srbiji potrebno što više radnika, kako domaćih, tako i stranih.

"Za sam Expo će nam biti potrebni volonteri", rekao je Vučić, i to volonteri iz cele Srbije i da nas velike stvari očekuju.

Vučić je naveo da je Azija taj kontinent koji je najbrže razvija.

"Tamo leži rast i razvoj. Mi smo u Evropi i to ne možemo da menjamo, u Evropi se najbolje živi i u toj kombinaciji morate da tražite najbolje mesto za Srbiju. Na evropskom smo putu, ali moramo da razumemo šta se zbiva i u Aziji", rekao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da će to biti unikatan centar u Evropi.

"Neverovatno je interesovanje za "Ložionicu" iz regiona", rekla je Ana Brnabić, dok je Vučić dodao da je premijer Grčke Micotakis naveo da su i grčke kompanije zainteresovane da učestvuju u projektu "Expo 2027" u Beogadu.

Aleksandar Vučić, ložionica Foto: Marko Jovanović

Navedeno je da će u prostoru "Ložionice" biti restorana, kongresni centar, prostori za sastanke, radionice, učionice...

"Biće izuzetan centar za okupljanje mladih ne samo iz Srbije, već i regiona i celog sveta, samo da zavrsimo pre kraja godine", rekao je Vučić.

"Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da mu je žao zbog požara na Novom Beogradu i najavio nove investicije.

"Prvi put smo pokazali jedan od dva Kamova iz Rusije koje smo kupili, dva H145 kojih imamo više, oni nose jedno malo vedro, a petostruko vedro sa vodom nose Kamovi. Mi sad imamo dva Kamova, ako budemo imali dovoljno novca da kupimo još dva i onda smo apsolutno velesila što se tiče gašenja požara, ne samo na Balkanu nego u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Vučić i dodao:

"To nas je i spasilo donekle. Sada imamo 240 pitomaca za vatrogasce i za vanredne situacije tako da ćemo da ih pojačamo", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, ložionica Foto: Marko Jovanović

Na pitanje novinara, Vučić se dotakao i pitanja plata.

"Kada pređemo tu magičnu cifru od 1.000 evra svi počinju da se vraćaju. U martu će prosečna biti oko 840, 845 evra. Već 1.000 evra u martu sledeće godine. Za godinu i dva meseca ćemo preći tu magičnu cifru prosečne plate", naveo je predsenik Srbije.

Vučić je naveo da mu se dopada koncept "open space-a", kako će biti u "Ložionici", jer, kako navodi, svako može da vidi ko šta radi. Predsednik Srbije napomenuo je da sve oko "Ložionice" treba da bude završeno do 1. decembra.

"Hvala našim mladim kreativnim, inovativnim i inventivnim ljudima. Ovo je predivan prostor i biće onakav kako je to sad moderno u Evropi i Americi. Istovremeno ćemo da uredimo i sve ove prilaze i vodotoranj, pored kojeg svi svakog dana prolazimo. I nadamo se da to otvorimo do 1. decembra", rekao je Vučić posle obilaska radova.

Poručio je da će država svaki projekat da gura na takav način, gde god postoje problemi sa lokacijskim uslovima i dozvolom, prenosi Tanjug.

"Da poguramo, da svi rade, da rade ubrzano, biće nam potrebno još mnogo projektnih biroa i pozivam ljude da se jave Ani Brnabić dok ne bude izabrana nova vlada, kad bude - videćemo kome, potpuno svejedno, da rade to", rekao je Vučić.

Video: Vučić: Ložionica će biti gotova do 1.decembra, biće ovo predivan prostor za inovativne ljude

Istakao je da, ako ih ne nađu da mogu da se jave i njegovom šefu kabineta, pa i lično njemu, jer će nam biti potrebni projektanti više nego bilo ko drugi.

"Deo projekata završavamo, ali deo projekata nismo u stanju da završimo i bukvalno jurimo za projektnim kancelarijama, te je važno da to uradimo što je moguće pre. Verujem da ću u petak da idem da obiđem jedno porodilište koje je u užasnom stanju, a jedno koje završavamo upravo da pokažemo kako to može da izgleda kada ga obnovite. I tako, sad ćemo da vršimo pritisak na dnevnom nivou, jer bez pritiska i teškog rada nema rezultata. Onaj ko misli da to pada s neba, grdno se prevario, a ko misli da je to tako lako, ja ga pitam zašto to nije urađeno u prethodnih 70 i 80 godina. Jedini jezik i jedini način na koji ja znam da to može da ide je rad, rad, rad, pritisak, pritisak, pritisak i tako ćemo da nastavimo", naveo je Vučić.

Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović je ranije izjavio Tanjugu da je planirano da do kraja godine bude završena izgradnja inovacionog centra u Beogradu - kompleksa Ložionica, koji će biti specifičan centar namenjen kreativnoj industriji, digitalizaciji, inovacijama, ali i umetnosti i kulturi.

To će biti, kako je rekao, jedinstvena tačka spajanja nauke i umetnosti, kulture i digitalizacije od koje se očekuje da bude jedna od atrakcija Beograda.

Radovi obuhvataju rekonstrukciju "Ložionice" na svih 4.800 kvadratnih metara uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice, a predviđena je i izgradnja nove zgrade aneksa od 11.000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park.

Kompletan kompleks prostiraće se na više od 23.000 kvadratnih metara, a cilj rekonstrukcije je očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.

U Ložionici je planirana i sala za događaje i okupljanja, kao i brojni prostori za razne aktivnosti kreativaca. Radovi na obnovi Ložionice započeti su pre oko godinu dana, kada je poručeno da će Ložionica biti mesto gde će ideja i inspiracija stvarati budućnost naše zemlje i biti spona između nasleđa i budućnosti.

Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina. Kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, Aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor.

Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite. Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa, model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv.

Ovim projektom, Ložionica će dobiti novo lice i biće mesto susreta talenata i rađanja ideja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dario

    24. januar 2024 | 11:31

    Vučićeva podrška projektima poput Ložionice doprinosi stvaranju atraktivnih lokacija koje će privući i podržati mlade talente.

  • Ivan

    24. januar 2024 | 11:25

    Potrebno nam je više ulaganja u sve grane u našoj državi

  • Ana

    24. januar 2024 | 11:06

    Vucic nece odustati od borbe za bolju i uspesniju Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>