• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milej govori "herojima" Davosa kako to treba da se radi: "Neka niko ne kaže da je vaša ambicija nemoralna"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Politički autsajder i samoproglašeni „anarhokapitalista“ pobedio je na predsedničkim izborima u Argentini u novembru

  • 0
Havijer Milej Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Jedva šest nedelja nakon svog mandata, novi argentinski predsednik Havijer Milej izložio je svoju viziju na globalnoj sceni na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, uveravajući svetske poslovne lidere da je njegova zemlja njihov "čvrsti, bezuslovni saveznik".

"Želeo bih da ostavim poruku za sve poslovne ljude ovde… vi ste društveni dobrotvori, vi ste heroji", rekao je Havijer Milej juče u govoru i dodao:

- Neka vam niko ne kaže da je vaša ambicija nemoralna. Ako zarađujete novac, to je zato što nudite bolji proizvod po boljoj ceni.

Politički autsajder i samoproglašeni „anarhokapitalista“ pobedio je na predsedničkim izborima u Argentini u novembru, nakon nekonvencionalne kampanje pune velikih obećanja da će se renovirati opterećena ekonomija zemlje. Slavno je mahao motornom testerom na nekoliko svojih skupova kao ilustracija svojih planova da smanji javnu potrošnju.

Milej je suzbijanje hiperinflacije stavio kao glavni prioritet. Međugodišnja inflacija u Argentini u decembru je premašila 211%, što je najviši nivo u više od tri decenije. Sada, u Davosu, i bez motorne testere, Milej je tvrdio da ono što je nazvao „socijalizmom“ nije uradilo ništa osim što je gurnulo Argentinu u siromaštvo, i da je kapitalizam slobodnog tržišta jedini sistem koji može da generiše istinski prosperitet – kako za njegovu zemlju, tako i za druge.

- Slučaj Argentine je empirijska demonstracija da, bez obzira koliko ste bogati, ili koliko imate u pogledu prirodnih resursa… ili koliko poluga zlata možete imati u centralnoj banci, ako se usvoje mere koje ometate slobodnu funkciju tržišta, slobodnu konkurenciju, sistem slobodnih cena, ako ometate trgovinu, ako napadate privatnu svojinu, jedina moguća sudbina je siromaštvo - rekao je Milej.

U utorak je Rojters izvestio da je Milej otvoreno kritikovao ono što je nazvao „socijalističkom agendom“ Svetskog ekonomskog foruma novinarima koji su putovali s njim komercijalnim letom za Švajcarsku.

Kristalina Georgieva, šefica Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je za CNN da pozdravlja Milejev radikalni plan.

- Argentinska ekonomija je u toliko lošem stanju da mora da se uzdrma. Predsednik Milej i njegov tim rade upravo to - rekla je ona tokom intervjua u Davosu.

MMF je prošle nedelje saopštio da bi mogao da oslobodi 4,7 milijardi dolara iz svog kreditnog programa sa Argentinom od 44 milijarde dolara, ako se ispune određeni uslovi.

Šta Milej planira za Argentinu?

Otkako je preuzeo dužnost, Milej je najavio niz smanjenja javne potrošnje i zatražio od poslanika da potpišu sveobuhvatni program deregulacije koji ukida zaštitu za preduzeća i potrošače i olakšava privatizaciju javnih preduzeća.

Hiljade u Argentini izašlo je na ulice u znak protesta. Takođe je devalvirao argentinsku valutu. Juče se argentinski pezos trgovao za skoro 819 za američki dolar, sa 366 dan pre nego što je mera uvedena sredinom decembra.

Devalvacija je došla sa „bolnim posledicama“, rekla je za CNN Kimberli Sperfehter, ekonomista za tržišta u razvoju u Capital Economics.

Nakon skoka u decembru, inflacija će „verovatno nastaviti da raste u narednim mesecima“, rekla je ona. Međutim, neke od Milejevih mera, kao što je devalvacija, takođe će verovatno stabilizovati argentinsku ekonomiju na srednji rok, rekla je ona.

Slabija valuta, na primer, teži da izvoz zemalja učini konkurentnijim na globalnom tržištu.

- Argentina ima ovaj zamršeni režim deviznog kursa... valuta je prejaka - dodala je.

Među svojim najradikalnijim planovima, Milej je obećao da će odbaciti pezos kao zvaničnu valutu Argentine i zameniti ga američkim dolarom.

Takav potez bi sprečio argentinsku centralnu banku da štampa više pezosa kako bi pomogla vladi da nastavi da plaća kamatu na svoj dug i izbegne neizvršenje obaveza, nešto što je radila godinama, i efektivno prepusti uzde monetarne politike američkim Federalnim rezervama.

To je korak koji su preduzele druge zemlje, ali nijedna nije veličine Argentine. Ali razgovori o dolarizaciji su se ohladili u poslednjih nekoliko nedelja, pošto se Milej radije koncentrisao na institucionalne reforme.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>