• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden prelomio, pauziraju se nerešene dozvole za izvoz tečnog gasa

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pauza, koja će verovatno trajati posle predsedničkih izbora u novembru, mogla bi da ugrozi budućnost više od deset terminala za izvoz gasa

  • 0
Bela kuća Foto: Pixabay

Administracija Džoa Bajdena je zakočila rastući izvoz gasa iz SAD, čime je praktično pauzirala niz planiranih projekata koje su ekolozi proglasili ugljeničnim „mega bombama“ koje rizikuju da gurnu svet dalje ka klimatskom slomu.

Bela kuća je danas saopštila da pauzira sve nerešene izvozne dozvole za tečni prirodni gas (LNG) dok Ministarstvo energetike ne izađe sa ažuriranim kriterijumima za odobrenja koji uzimaju u obzir uticaj klimatskih promena.

Pauza, koja će verovatno trajati posle predsedničkih izbora u novembru, mogla bi da ugrozi budućnost više od deset terminala za izvoz gasa koji su planirani za obalu Meksičkog zaliva. Prema jednoj analizi, ako se svi predloženi projekti LNG realizuju i isporučuju gas u inostranstvo, to će rezultirati sa 3,2 milijarde tona gasova staklene bašte – što je ekvivalent celokupnim emisijama Evropske unije.

Snažna kampanja klimatskih aktivista i lokalnog stanovništva primorala je Bajdena da obuzda brzi rast izvoza LNG-a, ukazujući na njegov doprinos globalnom zagrevanju i direktnom zagađenju koje trpe okolne zajednice.

Američki predsednik je rekao da će pauza omogućiti njegovoj administraciji da „teško sagleda uticaje izvoza LNG-a na troškove energije, energetsku bezbednost Amerike i našu životnu sredinu“ prenosi Gardijan.

Zaustavljanje dozvola nije apsolutno – Bela kuća je saopštila da će biti napravljeni izuzeci za „nepredviđene i hitne vanredne situacije nacionalne bezbednosti“ i da će njeni saveznici u Evropi nastaviti da dobijaju gas koji im je potreban da pomognu u smanjenju zavisnosti od Rusije.

SAD su počele da izvoze gas tek 2016. godine, ali su sada najveći takav izvoznik na svetu, sa bumom novih izvoznih terminala i gasovoda koji niču na obali Meksičkog zaliva. Planirano postrojenje u Luizijani, pod nazivom Calcasieu Pass 2 (ili CP2), bilo bi jedno od najvećih na svetu, sa 24 miliona tona gasa godišnje kada se izgradi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>