• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 14 tankera sa ruskom naftom nedeljama nasukano bez kupca: Obala ove zemlje postala plutajuće skladište

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Količina uskladištena u tankerima predstavlja 45 dana proizvodnje sa Sahalina-1, što u proseku iznosi 220.000 barela dnevno

  • 0
Brod sa naftom nafta Crveno more Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

Više od deset tankera natovarenih sa 10 miliona barela ruske sirove nafte sorte Sokol nedeljama je nasukano na obalama Južne Koreje, do sada neprodato zbog američkih sankcija i problema sa plaćanjem, prema informacijama dva trgovca i podacima o isporuci.

Obim, jednak 1,3 miliona metričkih tona, predstavlja više od mesec dana proizvodnje projekta Sahalin-1, nekada vodećeg poduhvata američkog najvećeg Exxon Mobil-a, koji je napustio Rusiju nakon krize u Ukrajini.

Sahalin-1 je bio jedan od prvih post-sovjetskih poslova u Rusiji sklopljenih prema sporazumu o podeli proizvodnje. Kada je Exxon Mobil otišao 2022. godine, proizvodnja je pala na skoro nulu i od tada se nije u potpunosti oporavila. Poteškoće u prodaji predstavljaju jedan od najznačajnijih izazova sa kojima se Moskva suočila otkako je Zapad uveo sankcije i jedan od najozbiljnijih poremećaja izvoza ruske nafte za dve godine.

Danas je 14 brodova natovarenih Sokolom zaglavljeno oko južnokorejske luke Josu, uključujući 11 brodova Aframak i tri veoma velika broda za prevoz sirove nafte (VLCC), prema podacima LSEG-a, Kplera i trgovaca prenosi Rojters.

Količina uskladištena u tankerima predstavlja 45 dana proizvodnje sa Sahalina-1, što u proseku iznosi 220.000 barela dnevno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>