• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove godine počinje izgradnja auto-puta od Požege prema Crnoj Gori: Vesić najavio još planova u 2024.

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom 2024. biće raspisani i prvi tenderi za izgradnju brze pruge između Beograda i Niša

  • 0
Autoput put Foto: Pixabay.com

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, najavio je danas da će ove godine početi izgradnja auto-puta od Požege prema Crnoj Gori, a da se očekuje da tokom februara bude ugovorena izgradnja prvog dela auto-puta od Požege do Kotromana, čime će Užice i Čajetina biti priključeni na mrežu auto-puteva.

Vesić je, gostujući na jednoj domaćoj televiziji, rekao da će ove godine biti raspisani i prvi tenderi za izgradnju brze pruge između Beograda i Niša, čija će ukupna dužina biti 230 kilometara. Kada ta pruga bude završena, dodao je, putovanje vozom između ova dva grada trajaće sto minuta.

Veisić je naveo i da će se kasnije raditi brza pruga prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, ali i podsetio da je u toku izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice. Kaže da je završeno 74 odsto radova na toj pruzi, koja će biti duga 108 kilometara i koja će biti završena do kraja ove godine.

Nakon toga, potrebno je oko tri meseca za testiranje pruge tako da će vozovi njome početi da saobraćaju u martu naredne godine, pojasnio je Vesić i dodao kako se očekuje da će Mađarska 2026. godine završiti svoj deo brze pruge do Budimpešte, te da bi najkasnije početkom 2027. trebalo da bude puštena u saobraćaj pruga kojom će se od Beograda do Budimpešte stizati za nešto manje od tri sata.

Vesić se osvrnuo i na program razvoja Srbije do 2027. godine, rekavši da on podrazumeva da do kraja 2027. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra; da bruto društveni proizvod bude oko 92 milijarde evra sa mogućnošću da dostigne sto milijardi evra.

Takođe, isti program podrazumeva izgradnju 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, od čega će samo ove godine biti izgrađeno i pušteno u saobraćaj 166 kilometara. Vesić je naveo da će, između ostalog, kompletno biti završeni Moravski koridor, Dunavski koridor i Fruškogorski koridor sa tunelom Iriški venac i tri mosta u Novom Sadu.

Takođe, podseća da će biti završeno i prvih 24 kilometara auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, odnosno deonica od Beograda do Kovačice, kao i 50 kilometara brze saobraćajnice “Smajli Vojvodine”, od Bačkog Brega do Kljajićeva i od Srbobrana do Vrbasa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>