• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sara Marković ima samo deset godina, a već je sklopila svog "fiću": 25 meseci je čekala sve delove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apsolutno sve na "fići" kojeg je skopila ova devojčica radi kao na pravom: od svetleće signalizacije, motora, spuštanja prozora ručno, do pomeranja sedišta i trube

  • 0

Iako je rođena mnogo nakon što je čuveni "fića" bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica, desetogodišnja Sara Marković iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru.

Jedna obična televizijska reklama promenila joj je pogled na fiće i poželela je da ima baš jednu takvu u svojoj kolekciji. Ubedila je oca da joj kupi primerak nedeljnika "Zastava" koji u svakom svom broju ima po jedan deo makete fiće i da ga sastave.

- Svakog petka smo iščekivali novi deo za našu "fiću", koju smo sklapali 25 meseci. Kad god se vratim iz škole omiljena razonoda mi je bila sklapanje autića. Iako se za svaki deo koji se postavlja dobijalo upustvo, najteže mi je bilo postaviti kablove koje je trebalo povezati kako bi sve radilo savršeno - kazala je Sara za agenciju RINA.

Sara se pokazala kao pravi mali majstor jer je uspela da fiću sklopi "od A do Š", a na nekadašnjem simbolu države sada sve radi besprekorno.

Sara Marković, Čačak,Trbušani, sklapa oldtajmere Foto: Rina

- Apsolutno sve radi kao na pravoj, od svetleće signalizacije, motora, spuštanja prozora ručno, pomeranja sedišta i trube.

Svaki deo na ovoj fići koštao je 1000 dinara, i kada se sabere svaki deo, ova "fića" sastavljena košta pravo bogatstvo, ali sve je vredelo, jer nam je puno srce, ispričala je ova desetogodišnjakinja.

Međutim, da ova Sarina ljubav prema "fićama" nije krenula sasvim slučajno, pokazuje to da je i njen otac Dejan, stravstveni ljubitelj ovog četvorotočkaša, koji ne na desetine takvih limuzina bivše Jugoslavije vaskrsao i provozao drumovima.

- Nekoliko decenija sam ljubitelj ovih sada već oldtajmera. Tokom vožnje i njihove popravke susretao sam se sa raznim problemima, ali sam ih uspešno i rešavao. Najveći problem je bilo naći niklovane delove za nju, kao i farove koje samo morao poručivati iz Italije - istakao je njen otac Dejan Marković.

Sara Marković, Čačak,Trbušani, sklapa oldtajmere Foto: Rina

Ali ipak od svih "fića" jedna mu je najdraža, "zelena fića", jedna jedistvena, koju često i mladenci iznajmljuju za fotografisanje.

- Od kada je ona izašla iz radionice, nikada nisam dozvolio ni da pokisne. Ona se vozi samo kada je lepo vreme i na svečanim događajima. I ono što mi je najdraže mladenci, koji su se za svadbu slikali u njoj, poželeli su da kada su i dete dobili upravo ponove to slikanje na istom mestu sa mojom fićom - ponosno kaže Dejan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>