• 39
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Prosečna neto plata ovih radnika biće 900 evra": Položen kamen temeljac za fabriku u Pazovi

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milbauer Grupa danas ima 35 proizvodnih i servisnih lokacija širom sveta

  • 39
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Danas, 1. februara, u Staroj Pazovi je položen kamen temeljac za novu fabriku Milbauer (Muehlbauer Group), za proizvodnju mašina koje će praviti baterije i gorivne ćelije, ali i imati kompletne proizvodne linije. Kako je ranije najavljeno, događaju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vrednost investicije u novu fabriku "Muehlbauer Automation" iznosi 29,5 miliona evra.

Plan je da do kraja 2025. fabrika zaposli 150 novih radnika, a sam tehnološki proces se zasniva na sklapanju i montaži pojedinih delova (modula) u jednu kompletnu proizvodnu liniju, manuelnim radom zaposlenih, uz korišćenje samo ručnog alata, saopšteno je.

Kako je rekao Vučić danas, prosečna neto plata ovih radnika biće oko 900 evra.

Što se tiče porekla kompanije, Milbauer Grupa je osnovana 1981. godine, i od tada je izrasla u vodećeg globalnog proizvođača u sektoru bezbednosti, sa 35 proizvodnih i servisnih lokacija širom sveta.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije je rekao da je ovo veliki dan za našu zemlju.

- Nisam prvo ni razumeo koliko će nam ovo značiti, jer kad kažete "gorivne ćelije", nemamo pojma šta je to... Ali ono što sam video unutra je savršenstvo od tehnologije. On (Jozef Milbauer) pravi čipove za Ilona Maska, krenuo je sam i napravio čudo u bavarskoj šumi - istakao je Vučić, rekavši da je Milbauer tehnološki lider i da je Stara Pazova kroz godine dosta napredovala.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ja ovde imam da vam pokažem i bavarski pasoš. Napravili su šalu, ali su pokazali da su tehnološki napravili ono što niko nije uspeo - dodao je. Kaže da u Srbiji u nemačkim kompanijama sada radi više od 80.000 ljudi.

Predsednik Grupe, Jozef Milbauer, zahvalio se Vučiću i Vladi Srbije na pomoći i budućoj saradnji.

- Ponosni smo na svoje nemačko poreklo, ali i na to što smo Bavarci. Ja sam kompaniju otvorio pre 45 godina, kada sam imao 20-ak godina, nisam imao master diplomu, proizvodio sam delove za avio-industriju, i tada smo proizvodili samo ono što nije lako. Ja mrzim sve što je lako. Radili smo, recimo, za Lufthanzu, a onda smo vremenom ušli u industriju poluprovodnika - rekao je čelnik Milbauera.

Navodi da razvijaju opremu koja je danas u svim delovima sveta, gde se nalaze njihove mašine za proizvodnju pasoša, ličnih karata, softvera, bezbednosnih sistema.

Aleksandar Vučić Jozef Milbauer / Printskrin: Tanjug

- To smo sada uradili i u Srbiji - istakao je.

Posebno je pohvalio masivne, napredne mašine koje su isporučene prošle nedelje, a trošak razvoja je iznosio 50 miliona evra. Nešto od tog razvoja su, kaže, radili inženjeri iz Srbije, a trenutno su kod klijenta u Štutgartu. Reč je o mašinama za gorivne ćelije.

- Nismo mi Nemci, a vi Srbi, ne - mi smo porodica - rekao je na kraju svog izlaganja Jozef Milbauer.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, rekla je da je prisustvo velikog broja nemačkih kompanija kod nas pokazatelj poverenja. Dodala je da je ekonomsko okruženje održivo i da je put ka EU - jasan.

- Iako zvanični podaci još nisu objavljeni, procena je da je u 2023. ukupna bilateralna trgovinska razmena iznosila oko 9 milijardi evra. To je duplo veći promet u odnosu na 2018. godinu - istakla je Konrad.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stefan

    1. februar 2024 | 10:54

    Eto jos novih radnih mesta za bolji standard zivota u Staroj Pazovi-

  • Kika

    1. februar 2024 | 10:53

    Srbija ide putem razvoja i napretka

  • Pavlovic

    1. februar 2024 | 10:57

    Svako novo radno mesto znaci i doprinosi napretku i boljem standardu zivota u Srbiji-

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>